ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτα Αμπου Ντάμπι, μετά Τόκιο: Επαφές Θωμά για προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδότηση ενεργειακών έργων από την JBIC

10-01-2020

Τις ευκαιρίες που διανοίγονται στην ελληνική αγορά ενέργειας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει μέσα στον Ιανουάριο με ξένους αξιωματούχους, στελέχη επιχειρηματικών ομίλων και τραπεζών, όπως της ιαπωνικής JBIC, ο Γεράσιμος Θωμάς, μέσα από ένα μπαράζ ταξιδιών, που ξεκινά από το Αμπου Ντάμπι, και καταλήγει στο Τόκιο.

Πρώτος σταθμός του υφυπουργού Ενέργεας, θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου το Σαββατοκύριακο διεξάγεται η ετήσια συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA), η πιο προβεβλημένη παγκοσμίως εκδήλωση για τη πράσινη ενέργεια, και όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει επενδυτές, αλλά και αξιωματούχους από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα ραντεβού ξεχωρίζουν αυτά με την Εσθονή Επίτροπο Ενέργειας Κ.Σίμσον, αλλά και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φρ.Φάνον, αρμόδιου για ενεργειακά θέματα, με το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες, εξαγωγές φυσικού αερίου, καθώς και πράσινα projects, περισσότερο έντονο παρά ποτέ, όπως έδειξαν και οι επαφές Μητσοτάκη τη Τετάρτη στην Ουάσινγκτον. 

Ο Φάνον έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα, όπου εκτός από επαφές σε κυβερνητικό επίπεδο, είχε συναντηθεί και με εκπροσώπους ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών με αντικείμενο τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας αλλά και τις ευκαιρίες επενδύσεων.

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή για στροφή στη πράσινη ενέργεια, συνέδρια όπως αυτό του IRENA, προσφέρονται για επαφές σαν αυτές που θα έχει ο κ. Θωμάς, σε επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, όπως με τον Ιταλό υφ. Εξωτερικών Μ. Ντι Στέφανο ή τον Γενικό Διευθυντή Ενεργειακής Πολιτικής του γερμανικού υπ. Ενέργειας, T. Χέρνταν.

Των επαφών στο Αμπου Ντάμπι ακολουθούν εκείνες στο Τόκιο, όπου θα βρεθεί στις 25 Ιανουαρίου, ο υφυπ. Ενέργειας, από κοινού με τους υφυπ. Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κ.Φραγκογιάννη και τον υφυπ. Ανάπτυξης Ι.Τσακίρη. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, αυτές με ονόματα όπως Mitsubishi, και Hitachi, (έχουν παρουσία στην Ελλάδα, αλλά ενδιαφέρονται να τη διευρύνουν), καθώς και με στελέχη της επενδυτικής τράπεζας Διεθνούς Συνεργασίας JBIC (Japan Bank of International Cooperation). Η τελευταία δραστηριοποιείται επενδυτικά σε παγκόσμιο επίπεδο δίνοντας έμφαση σε χρηματοδότηση πράσινων έργων, και έχει δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για projects στην Ελλάδα.

Ποια έργα ενδιαφέρουν τους Ιάπωνες 

Στελέχη της τράπεζας είχαν επισκεφτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου την Αθήνα, και σε ευρεία συνάντηση υπό τον υφυπ. Εξωτερικών Κ.Φραγκογιάννη, και με συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων ΠΕΝ, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, είχαν προτείνει στην ελληνική πλευρά, να τους παρουσιάσει projects, ώριμα για χρηματοδότηση. 

Στη περίπτωση των ενεργειακών, η λίστα που είχε ετοιμαστεί και παραδοθεί στους Ιάπωνες, περιελάμβανε πλειάδα έργων, όπως του ΔΕΔΔΗΕ, του τομέα ΑΠΕ, και της ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για μεγάλα αιολικά, ψηφιοποίηση δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, το πρόγραμμα των έξυπνων μετρητών, καθώς και τα δίκτυα σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το χαρτοφυλάκιο διεθνών επενδύσεων της JBIC ανέρχεται στα 148,8 δισ δολάρια δανείων, το 17,2% των οποίων επικεντρώνεται σε projects στην Ευρώπη. Από τον Οκτώβριο του 2018, η JBIC έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την διευκόλυνση διαδικασιών χρηματοδότησης μεταξύ Ευρώπης - Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της JBIC, στόχος της τράπεζας είναι να αποτελέσει τον “πλοηγό” ιαπωνικών επιχειρήσεων για την αναζήτηση διεθνών επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το 2018 εγκρίθηκαν 117 επενδύσεις διεθνώς, συνολικού ύψους 15,5 δισ ευρώ με επίκεντρο έργα υποδομών και ανάπτυξης φυσικών πόρων.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή