ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμπράξεις σε ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση και διασυνδέσεις περιλαμβάνει το νέο Πλαίσιο ελληνοκινεζικής Συνεργασίας που υπέγραψε ο Γεωργιάδης στο Πεκίνο

23-10-2019

Η προώθηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα είναι ένας από τους βασικούς άξονες του επικαιροποιημένου ελληνοκινεζικού Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022.

Στη συμφωνία με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, την οποία υπέγραψε στο Πεκίνο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες αναφορές για τον ενεργειακό τομέα. 

Όπως συμφωνήθηκε, οι δυο πλευρές θα επιδιώξουν τη συνεργασία σε δημόσια, ιδιωτικά και μεικτού χαρακτήρα ενεργειακά έργα σε διάφορα πεδία.

Το επικαιροποιήμενο Πλαίσιο Συνεργασίας καλύπτει προγραμματικά την τριετία 2020-2020 και σε αυτό, ως προς τον ενεργειακό τομέα, αναφέρονται σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν τα εξής:

 «Η ελληνική αγορά ενέργεια υφίσταται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξείδιο του άνθρακα απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις ιδίως σε νέες τεχνολογίες και υποδομές που υποστηρίζουν την απαλλαγή από τον άνθρακα. 

Ο πυρήνας αυτής της διαδικασίας είναι η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η επέκταση και ενίσχυση της εγχώριας και διασυνοριακής ηλεκτρικής ισχύος, τα νέα δίκτυα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ο περαιτέρω διαχωρισμός της παραγωγής και της προμήθειας από τα δίκτυα μεταφοράς, το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής αγοράς ενέργειας, της αύξησης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της μείωσης του μεριδίου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της εξοικονόμησης ενέργειας, και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Σε συνέχεια της επιτυχούς συμμετοχής της China State Grid Corp στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. 

Στη συνάντηση του υπουργού συζητήθηκε η συνεργασία σε δημόσια, ιδιωτικά και μεικτού χαρακτήρα ενεργειακά έργα. 

Συγκεκριμένα:

- Ηλεκτρικά οχήματα και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

- Ψηφιοποίηση ενεργειακών υπηρεσιών

- Ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (μεγάλα αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά πάρκα, μονάδες βιομάζας, βιοαερίου και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξη υβριδικών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης και αντλησοταμίευσης)

- Ανάπτυξη έργων ενεργειακής απόδοσης σε τομείς τελικής χρήσης (κτήρια, οχήματα)

- Ανάπτυξη έργων υποδομών και διασυνδέσεων στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου

- Ανάπτυξη έργων και υποδομών για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για τις μεταφορές όπως βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, βιομεθανίου και υδρογόνου».

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή