ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Θετική η αγορά στο φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο για το κλίμα - Νέες ΑΠΕ και υποδομές δικτύων τα "κλειδιά" της επιτυχίας

02-12-2019

Την θετική ανταπόκριση της αγοράς, τόσο από πλευράς παραγωγών ΑΠΕ όσο και από πλευράς ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών συγκεντρώνει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του διοικητή Γ. Στουρνάρα αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη και Γ. Θωμά. 

Επικροτούμε την πρωτοβουλία, είναι ένα πολύ καλό ΕΣΕΚ, είναι πολύ φιλόδοξο όπως πρέπει να είναι τόνισε ο Γιώργος Περιστέρης πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ. Ο κ. Περιστέρης έθεσε μια σειρά από θέματα στα οποία θα εστιάσει ο ΕΣΗΑΠΕ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του ΕΣΕΚ όπως θέματα γενικού ενδιαφέροντος (απλοποίηση των διαδικασιών, χωροταξικό κτλ.). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ, το βαρύ πυροβολικό θα είναι οι μεγάλες επενδύσεις τόσο για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ όσο και για υποδομές του ηλεκτρικού συστήματος (αναβάθμιση δικτύων μεταφοράς, διασυνδέσεις). Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει εκτός από τις γενικές ρυθμίσεις να υπάρξουν ad hoc ρυθμίσεις για επενδύσεις μεγάλου χρόνου προετοιμασίας.

"Μεγάλα έργα εάν θέλουμε να γίνουν μέχρι το 2025 θα πρέπει να ξεκινήσουν από το 2020, προτείνουμε στην κατηγορία των μεγάλων επενδύσεων ad hoc ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ και με την έγκριση της ΓΔ Ενέργειας. Εάν δεν υπάρξουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις με κριτήρια δεν θα πετύχουμε τους στόχους, το 2025 είναι αύριο", τόνισε ο κ. Περιστέρης. Τέλος ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ ζήτησε να υπάρχει ευελιξία στο ΕΣΠΑ ώστε να μπορεί να περιλάβει έργα που θα ωριμάσουν αργότερα. 

Το ΕΣΕΚ είναι ένα καλό ΕΣΕΚ είναι πιο ρεαλιστικό αλλά και πιο φιλόδοξο, το χαιρετίζουμε ως ΕΣΑΗ, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Ντίνος Μπενρουμπή. Ο κ. Μπενρουμπή παρατήρησε ότι το ΕΣΕΚ είναι εργαλείο χάραξης πολιτικής και ο ΕΣΑΗΕ βλέπει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον στόχο για φιλόδοξη μείωση των εκπομπών και για την πανευρωπαϊκή πρωτοπορία της Ελλάδας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ίδιος σημείωσε ως θετική εξέλιξη το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί μόνο πολιτικό στόχο αλλά έχει ταυτόχρονα νομική και οικονομική διάσταση, με δεδομένο ότι το 2022 φεύγουν 1000 μεγαβάτ των μονάδων του Αμύνταιου και της Καρδιάς που ήδη λειτουργούν εκτός πλαισίου της ΕΕ. 

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το γεγονός ότι το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο γέφυρα για τη μετάβαση στην αγορά ηλεκτρισμού με περισσότερες ΑΠΕ. Ο κ. Μπενρουμπή συμφώνησε ότι θα πρέπει να τρέξουμε εάν θέλουμε να πετύχουμε διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ, τόσο στο επίπεδο των διασυνδέσεων όσο και ως προς την αδειοδότηση επενδύσεων. 

Τέλος η απολιγνιτοποίηση και η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ προϋποθέτουν αποθήκευση και θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια και ευελιξία του συστήματος, τόνισε ο κ. Μπενρουμπή σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στηριχθεί και να αμειφθεί σύντομα η ευέλικτη ισχύς. Όλα αυτά προϋποθέτουν απελευθερωμένες και ανταγωνιστικές αγορές ενέργειας, με εξασφαλισμένη ρευστότητα: εάν δεν υπάρχει ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρισμού θα έχουμε φαινόμενα σε βάρος του καταναλωτή, πρέπει να υπάρχει market monitoring που να εστιάζει στο να μην υπάρχουν αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές και πωλήσεις κάτω του κόστους, κατέληξε ο κ. Μπενρουμπή. 

ΔΕΠΑ

Παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της ημερίδας ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφάρας τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα κληθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στον ηλεκτρισμό από την απολιγνιτοποίηση και υπογράμμισε την ετοιμότητα της εταιρείας να καλύψει τις ανάγκες σε αέριο αγωγών αλλά και σε LNG.

Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης εξέφρασε την ικανοποίησή του που το ΕΣΕΚ βασίζεται στην υλοποίηση περισσότερων επενδύσεων στις ΑΠΕ προσθέτοντας ότι το σχέδιο πρέπει να γίνει ιδιοκτησία του πολίτη, ξεκινώντας από τα μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες, τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ακόμη και τη συμμετοχή επενδυτών στα πράσινα ομόλογα. τόνισε ότι το ΕΣΕΚ πρέπει να γίνει ιδιοκτησία των πολιτών.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή