ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σκέψεις για επιπλέον 100 Μεγαβάτ αιολικών στο διαγωνισμό της 12ης Δεκεμβρίου λόγω της υψηλής συμμετοχής

29-11-2019

Το μεγάλο πλήθος των αιολικών έργων που κατεβαίνει στο διαγωνισμό της 12ης Δεκεμβρίου, σε σχέση πάντα με τη δυναμικότητα που «βγάζει» η ΡΑΕ, οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σε αναζήτηση λύσεων που θα επαυξάνουν τα διαθέσιμα Μεγαβάτ.

Συγκεκριμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν άλλα 100 Μεγαβάτ για την αιολική τεχνολογία και από 225 Μεγαβάτ που έχουν προκηρυχθεί, να φτάσουν τα 325.

Ούτως ή άλλως η απαίτηση για ανταγωνισμό (+40%) καλύπτεται, καθώς έχουν υποβληθεί 16 αιτήσεις για 491 Μεγαβάτ.

Παρόλα αυτά, δεν είναι βέβαιον ότι η λύση της επιπρόσθετης ισχύος θα επιλεγεί εν τέλει, καθώς και το τεχνικό μέρος είναι σχετικά περίπλοκο. Για την ακρίβεια την αρμοδιότητα καθορισμού της ποσότητας την έχει πλέον το ΥΠΕΝ, το οποίο θα πρέπει να εκδώσει Υπουργική Απόφαση με την οποία να επανακαθορίζει τη δημοπρατούμενη ισχύ.

Η Υπουργική Απόφαση μάλιστα πρέπει να εκδοθεί πριν η ΡΑΕ δημοσιεύσει τους προσωρινούς καταλόγους των συμμετεχόντων, με τα χρονικά περιθώρια να είναι στενά.

Όπως προαναφέρθηκε, για το διαγωνισμό της 12ης Δεκεμβρίου κατεβαίνουν 44 έργα για 148 μεγαβάτ στα φωτοβολταϊκά και 16 έργα για 491 μεγαβάτ στα αιολικά. Η ΡΑΕ "πρόσφερε" 225 μεγαβάτ για αιολικά (πάρκα με ισχύ έως 50 μεγαβάτ) και 287 μεγαβάτ για φωτοβολταϊκά (πάρκα με ισχύ έως 20 μεγαβάτ).

Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, με βάση τις αιτήσεις, θα δοθεί στο διαγωνισμό το σύνολο της αιολικής ισχύος που έχει προκηρύξει η ΡΑΕ, καθώς υπερκαλύπτεται ο κανόνας ανταγωνισμού του +40%. Αντίθετα, στα φωτοβολταϊκά θα δοθούν το πολύ 106 MW, λόγω ακριβώς του συγκεκριμένου "κόφτη" ανταγωνισμού.

Η υψηλή δυναμικότητα που εμφανίζεται στις αιτήσεις για αιολικά αποτελεί μάλλον έκπληξη, ενώ η χαμηλή δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών που κατεβαίνουν στο διαγωνισμό (παρά το γνωστό πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που κάνει να σωρεύονται αιτήσεις πολλών Γιγαβάτ στη ΡΑΕ για άδειες παραγωγής) αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχει συμφόρηση στην αδειοδοτική διαδικασία και συνεπώς δεν υπάρχουν πολλά έργα που να είναι ώριμα, να έχουν πάρει όρους σύνδεσης κ.λπ., ώστε να μπορούν να κατέβουν στο διαγωνισμό.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή