ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλαφάτης: Στα εθνικά μας δίκαια βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές

29-12-2019

«Ήταν αναμενόμενο, μετά την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ και μετά την παραχώρηση αδειών για έρευνες στα νότια της Κρήτης, να προχωρήσει η Άγκυρα και σε μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην υφαλοκρηπίδα των νησιών αυτών», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα και το δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο.

 

Και συμπληρώνει ότι αυτή τη φορά, έφτασε στο παρανοϊκό σημείο να εξαφανίσει πλήρως τα νησιά αυτά από το χάρτη και να ισχυριστεί ότι συνορεύει με τη Λιβύη, που δεν είναι ούτε δίπλα, ούτε απέναντί της. Ξέροντας τη διεκδικητική στρατηγική της Άγκυρας, την πρακτική της να επιχειρεί τετελεσμένα, αλλά και την εθνικιστική αλαζονεία του Ερντογάν, τίποτε δεν μπορεί να αιφνιδιάζει. Άλλωστε ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αγνοεί κανείς τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν, επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης.

 

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τον τρόπο που η κυβέρνηση θα κινηθεί απέναντι στον Ερντογάν, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. σημειώνει ότι η Ελλάδα έδρασε και δρα με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Και -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν φοβούμαστε θερμό επεισόδιο. Έχουμε και τη βούληση και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

 

Στα εθνικά μας δίκαια βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω, τονίζει ο κ. Καλαφάτης και επισημαίνει χαρακτηριστικά θέλουμε την ειρήνη και το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ακούμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, που άλλωστε είναι αναγκαίος -κατά το Δίκαιο της Θάλασσας- για τη σύνταξη συνυποσχετικού κοινής προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά διάλογος κάτω από εκβιασμούς δεν μπορεί να υπάρξει. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Διάγουμε δύσκολη περίοδο σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, µε την Άγκυρα να κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Σας αιφνιδίασε η κίνηση της σχετικά με τη Λιβύη;

 

Η διεκδίκηση από την Τουρκία τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Κύπρο, το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάσο και την Κρήτη δεν είναι καινούρια. Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο, μετά την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ και μετά την παραχώρηση αδειών για έρευνες στα νότια της Κρήτης, να προχωρήσει η Άγκυρα και σε μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην υφαλοκρηπίδα των νησιών αυτών. Αυτή τη φορά, ωστόσο, έφτασε στο παρανοϊκό σημείο να εξαφανίσει πλήρως τα νησιά αυτά από το χάρτη και να ισχυριστεί ότι συνορεύει με τη Λιβύη, που δεν είναι ούτε δίπλα, ούτε απέναντί της. Ξέροντας τη διεκδικητική στρατηγική της Άγκυρας, την πρακτική της να επιχειρεί  τετελεσμένα, αλλά και την εθνικιστική αλαζονεία του Ερντογάν, τίποτε δεν μπορεί να αιφνιδιάζει. Άλλωστε ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αγνοεί κανείς τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν.

 

Στο κομμάτι των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στους ενεργειακούς πόρους του πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση απέναντι στον Ερντογάν; Φοβάστε θερμό επεισόδιο;

 

Η Ελλάδα έδρασε και δρα με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Και -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν φοβούμαστε θερμό επεισόδιο. Έχουμε και τη βούληση και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Στα εθνικά μας δίκαια βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Θέλουμε την ειρήνη και το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ακούμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, που άλλωστε είναι αναγκαίος -κατά το Δίκαιο της Θάλασσας- για τη σύνταξη συνυποσχετικού κοινής προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά διάλογος κάτω από εκβιασμούς δεν μπορεί να υπάρξει. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

 

Το Μεταναστευτικό εξελίσσεται σε μείζονα παράγοντα ανασφάλειας. Πώς μπορεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση την επιτυχία του επιχειρησιακού πλάνου για το Μεταναστευτικό από τη στιγμή που συνεχίζονται οι αυξημένες ροές σε καθημερινό επίπεδο;

 

Αλλάξαμε πολιτική και εστιάζουμε ταυτόχρονα στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου, τη δημιουργία κλειστών δομών, την αύξηση των επιστροφών. Επιδιώκουμε παράλληλα τη διεθνοποίηση του προβλήματος,  την αλλαγή του πλαισίου του Δουβλίνου, τη θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, την κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ζητούμε ενίσχυση της frontex για τη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και ευρωπαϊκά, αλλά και ουσιαστική αλληλεγγύη στις χώρες που λόγω της θέσης τους αποτελούν πύλες εισόδου.

 

Σε πρόσφατη παρέμβασή σας στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης στη Διάσκεψη του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες, επισημάνατε για το Μεταναστευτικό, ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος ενός -τέτοιας έκτασης- διεθνούς προβλήματος». Πιστεύετε ότι οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος; Kαι σε ποια κατεύθυνση;

 

Δυστυχώς έχει πολλούς οπαδούς ο Πόντιος Πιλάτος στην Ευρώπη. Υπάρχουν, ωστόσο,  πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα προσέγγιση του προβλήματος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημερινές, αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις. Η Ευρώπη χρειάζεται επιτάχυνση της πλήρους λειτουργίας του νέου κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Χρειάζεται τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης να είναι αρκετά ισχυρά ώστε να στηρίξουν τον χώρο της ελεύθερης κυκλοφορίας. Χρειάζεται, πάνω από όλα, αλληλεγγύη και ευθύνη.

               

Μετά και τις πρόσφατες καταγγελίες για χρήση αστυνομικής βίας στην επιχείρηση στο Κουκάκι, η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο με νόμο και τάξη». Τι απαντάτε;

 

Διαπράττουν έγκλημα σε βάρος του πολιτικού συστήματος, αλλά και σε βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας, όσοι εντάσσουν την ασφάλεια των πολιτών στην ατζέντα της ακροδεξιάς. Στην προσπάθειά τους να καλύψουν περιθωριακές ομάδες, συναντώνται με την ακροδεξιά και της δίνουν το χέρι. Κόντρα στις κραυγές τους, αποκλείοντας αυθαιρεσίες και υπερβολές, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε. Διότι η πάταξη της εγκληματικότητας και της ανομίας, ο τερματισμός των παράνομων καταλήψεων, ο φραγμός στις επιθέσεις και τις καταστροφές, συνιστούν καθολική απαίτηση της κοινωνίας, υποχρέωση της Πολιτείας και προϋπόθεση ελευθερίας.

 

Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Δεν είναι κακό να δεχόμαστε κριτική, όσο σκληρή κι αν είναι. Κακό είναι να ασκείται ανεύθυνη και διχαστική αντιπολίτευση. Και δυστυχώς αυτό γίνεται σήμερα. Καθώς νοσταλγούν τις συνιστώσες και καταλήγουν στις φράξιες, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφουν την πρακτική που κληρονόμησαν από τον καιρό του 3%. Κάποιοι ψάχνουν στα αζήτητα του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι, πασκίζουν να φανούν πιο φανατικοί από τους άλλους. Κάποιοι επιμένουν στην πόλωση και το διχασμό, στο λαϊκισμό, τη διαστρέβλωση και το ψέμα. Και ο κ. Τσίπρας ψάχνοντας να βρει μια άκρη, καταλήγει και πάλι στα άκρα. Κρίμα…

 

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, να αναμένουμε κάποια νέα μεταρρύθμιση ή νομοσχέδιο για το νέο έτος;

 

Έχουν ήδη πάρει σειρά τα νομοσχέδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, του Υπουργείου Εργασίας για τις πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή