ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο κίνδυνος πίσω από τη θαλπωρή

08-01-2020

Να σβήσουν το τζάκι καλεί τους κατοίκους των πόλεων  και την κυβέρνηση η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τονίζοντας ότι «το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία». Με αφορμή τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες και την αυξημένη χρήση τζακιού από πολίτες, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία που έχει η καύση ξύλου και τα παράγωγά του και ζητεί από την πολιτεία να προχωρήσει σε αυστηρή νομοθεσία, που θα απαγορεύει τα τζάκια στις πόλεις.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία, «η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φθάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους όπου κινούμαστε». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και πληθώρα άλλων παθήσεων, όπως αναπνευστικές και καρδιαγγειακές.

Μελέτες, δε, έχουν δείξει ότι η καύση ξύλου και πέλετ παρουσιάζουν τις υψηλότερες εκπομπές PM 2,5 m σε σχέση με τα άλλα καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.), ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία «δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβετε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξικών που εισπνέετε. Αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Οταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξικών και αιωρούμενων σωματιδίων».

Η Εταιρεία καλεί τους πολίτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το τζάκι τους για την προστασία της υγείας τους και εκείνης των συμπολιτών τους, αλλά και για λόγους οικονομίας. Οπως σημειώνει, «με το τζάκι συχνά δεν επιτυγχάνεται η θέρμανση του σπιτιού, ενώ και η αγορά των ξύλων δεν είναι μία φθηνή υπόθεση. Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η Εταιρεία ζητεί να προχωρήσει σε νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα, συνοδευόμενη και από ελέγχους και ποινές προς τους παραβάτες, αλλά και απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για την ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς και σε άλλα αστικά κέντρα, όταν σε αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών. Σημειώνει, δε, την ανάγκη παροχής οικονομικών κινήτρων για τη χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου και ηλεκτρικών συσκευών.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε καθημερινές μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στην Αθήνα. Σε περίπτωση αυξημένων ρύπων, το υπουργείο συστήνει σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης ή ακόμα και της κυκλοφορίας σε εξωτερικό περιβάλλον. Η πιο πρόσφατη σχετική σύσταση έγινε τις ημέρες των Χριστουγέννων (24, 25 και 26/12/2019). 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή