ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε ήδη στα Σέρβια Κοζάνης – Σταμάτησε η τροφοδοσία λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου

27-01-2020

Μπορεί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να προβλέπουν την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από το 2023 και οι τοπικές κοινωνίες να ετοιμάζονται από τώρα για να υποδεχτούν τις επικείμενες εξελίξεις, όμως στα Σέρβια Κοζάνης οι καταστάσεις τρέχουν πιο γρήγορα, καθώς ήδη από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου έπαψε η τροφοδοσία λιγνίτη από το ορυχείο της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο του Δήμου Σερβίων.

Η διακοπή της τροφοδοσίας από το ορυχείο Προσηλίου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής, η οποία ανέρχεται σε 300-400 χιλ. τόνους λιγνίτη το χρόνο, που προορίζονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα για χρήση στον ΑΗΣ Μελίτης.

Από τη στιγμή, όμως, που η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης σταμάτησε εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που έκρινε παράνομους τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης και ακύρωσε την απόφαση του 2018 του ΥΠΕΝ περί συνέχισης της λειτουργίας του ΑΗΣ, το πρόβλημα για το ορυχείο Προσηλίου προκύπτει πιο άμεσα σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη απόσυρση του λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή.

Στο βαθμό που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα άμεση λύση στο ζήτημα των περιβαλλοντικών όρων των ΑΗΣ Μελίτης και δεδομένου ότι δεν έχουν παρθεί κάποια ειδικά μέτρα για την διοχέτευση της παραγωγής από το ορυχείο Προσηλίου στους ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Καρδιάς, οι δουλειές των περίπου 200 εργαζομένων στο ορυχείο και τις συναφείς δραστηριότητες μένουν στον αέρα.

Η τοπική κοινωνία στα Σέρβια είναι σε αναβρασμό, καθώς η τοπική οικονομία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις δραστηριότητες πέριξ του ορυχείου Προσηλίου (αλλά και αυτού της ΛΑΡΚΟ, όπου επίσης οι διαφαινόμενες εξελίξεις προκαλούν μεγάλο προβληματισμό), καθώς υπολογίζεται ότι συνεισφέρει στο τοπικό ΑΕΠ σε ποσοστό περίπου 30%.

Το ζήτημα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων την περασμένη Τετάρτη, ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη τοπικών φορέων στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, όπου και δρομολογήθηκαν οι ενέργειες προκειμένου η κυβέρνηση και η ΔΕΗ να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή