ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στ. Κοτζαμάνης: Ποιες εισηγμένες επενδύουν στην «πράσινη ενέργεια»

16-02-2020

Δεκάδες εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, διαφόρων δραστηριοτήτων, έχουν επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, λόγω σειράς αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Η ουσία είναι πως πέρα από τους εισηγμένους ομίλους για τους οποίους οι ΑΠΕ αποτελούν μια από τις βασικές τους δραστηριότητές (π.χ. ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ μετά την απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος), πολλές άλλες εταιρείες από διάφορους κλάδους επιλέγουν να τοποθετηθούν και αυτές στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ενδεικτική είναι η προχθεσινή ανακοίνωση της Motor Oil για εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 47 MWh έναντι 45,8 εκατ. ευρώ. Ο εισηγμένος όμιλος που είχε αποκτήσει μια ακόμη μονάδα ισχύος 9,4 MWh τον Οκτώβριο του 2019, αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω -αλλά «λελογισμένα»- στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν εκείνη που ανακοίνωσε την απόκτηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου στη Θεσσαλία, αυξάνοντας έτσι τις σχετικές μονάδες της σε δύο.

Πολύ σημαντικά κεφάλαια στα φ/κά πάρκα έχει τοποθετήσει και η Quest Holdings, η οποία μετά περυσινό μπαράζ επενδύσεων και το deal της 27ης Ιανουαρίου διαθέτει πλέον μονάδες συνολικής ισχύος 26,2 MWh και προτίθεται να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Η Βιοκαρπέτ ολοκλήρωσε πέρυσι φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 4 MWh, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Η Revoil θα εξετάσει φέτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γεώργιο Ρούσσο, τις δυνατότητες δημιουργίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε ιδιόκτητη έκταση που κατέχει στην περιοχή της Λάρισας.

Γενικότερα, δεκάδες είναι οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν μικρή ή μεγαλύτερη θέση σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ενδεικτικές περιπτώσεις την Επίλεκτο (η θυγατρική της Επίλεκτος Ενεργειακή είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ, διαθέτοντας φ/κό σταθμό 10 MWh και μονάδα βιοαερίου στη Θεσσαλία), τα Πλαστικά Κρήτης, την Έλαστρον, την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, τη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), την Καράτζης, ενώ η Ικτίνος Μάρμαρα (μέσω της θυγατρικής της ΙΔΕΗ) κατέχει αιολικό πάρκο που μετά τα πρώτα χρόνια αποσβέσεων και τόκων, έχει εισέλθει σε κερδοφόρο πορεία.

Σε ΑΠΕ έχει επενδύσει και η Δέλτα Τεχνική, η οποία έχει εκδώσει μέσω του ΧΑ εταιρικό ομόλογο.

Να σημειωθεί πως η Mevaco πέρα από το μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο που διαθέτει, ευνοείται από τη διεθνή στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς -μεταξύ άλλων- κατασκευάζει το μεταλλικό τμήμα τέτοιων σταθμών, πολλά εκ των οποίων κατευθύνονται τελικά στο εξωτερικό.

Από τη διεθνή ανάπτυξη των ΑΠΕ ευνοείται μεταξύ άλλων και ο όμιλος Viohalco και ιδιαίτερα η Cenergy (κλάδος καλωδίων).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στους λόγους για τους οποίους οι εισηγμένες (και όχι μόνο) επιχειρήσεις τοποθετούνται σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συγκαταλέγονται κυρίως:

Πρώτον, η εξασφάλιση έναντι σχετικά χαμηλού ρίσκου (προσυμφωνημένες τιμές για μεγάλο αριθμό ετών με το Ελληνικό Δημόσιο) ετήσιων αποδόσεων που είναι πλέον σαφώς υψηλότερες σε σχέση με τα μηδενικά (ή και αρνητικά) επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων και των ομολόγων. Μάλιστα, ο κίνδυνος της επένδυσης θεωρείται σήμερα χαμηλότερος σε σύγκριση με το παρελθόν, λόγω της σταδιακής επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε κατάσταση κανονικότητας και των μειωμένων χρονικών καθυστερήσεων αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου.

Δεύτερον, η εκμετάλλευση ιδιόκτητων ανεκμετάλλευτων χώρων (π.χ. οροφές εργοστασίων, χωράφια που δεν χρησιμοποιούνται) που ήδη διέθεταν οι εισηγμένες εταιρείες.

Τρίτον, η ανάγκη των εταιρειών διαφόρων κλάδων να περιορίσουν το ενεργειακό τους «αποτύπωμα» σε μια περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεβάζει ολοένα και περισσότερο τον πήχη σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα κύμα επενδύσεων στις ΑΠΕ από παραγωγικούς ομίλους που θα θελήσουν να περιορίσουν το «αποτύπωμά» τους (και το ενδεχόμενο κόστος παραγωγής τους), ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζουν και μια αρκετά ικανοποιητική απόδοση για τα επενδεδυμένα κεφάλαιά τους. Ο όμιλος Viohalco θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος όμιλος και δεν έχει κρύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Και τέταρτον, λόγω της γενικότερης στροφής που σχεδιάζεται σε πανευρωπαϊκή τάση από τα «βαριά» καύσιμα προς πηγές ενέργειας φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή