ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέχρι τη Τετάρτη η έφεση της ΔΕΠΑ κατά της απόφασης για ELFE - Γιατί το θέμα θεωρείται εν δυνάμει “βόμβα”

13-01-2020

Το αργότερο μέχρι τη Τετάρτη αναμένεται η καταθεση από τη ΔΕΠΑ της έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε την ELFE και καλούσε την πρώτη να της επιστρέψει ποσά ύψους 63 εκατ ευρώ, θεωρώντας καταχρηστικό τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου.

Στην ουσία η πρωτόδικη απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου, που είχε ληφθεί κατόπιν προσφυγής της ELFE, αμφισβητούσε τη φόρμουλα της Gazprom, που συνδέει τις τιμές του φυσικού αερίου με ρήτρα πετρελαίου, την οποία και μετακυλύει η ΔΕΠΑ στους πελάτες της, και υποστήριζε ότι η τιμολόγηση πρέπει να γίνεται με βάση τις φόρμουλες των hubs της Βορείου Ευρώπης, οι οποίες δεν συνδέονται με τις διακυμάνσεις των τιμών του μαύρου χρυσού.

Στην έφεση της ωστόσο η ΔΕΠΑ θα υποστηρίζει ότι η φόρμουλα υπολογισμού δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, ότι τον ίδιο τύπο συμβολαίου έχουν όλες οι χώρες της περιοχής που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Gazprom, όπως Β.Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, καθώς επίσης ότι η περιοχή μας δεν μπορεί να συγκρίνεται με τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί λειτουργούν διασυνδεδεμένα gas trading hubs, κάτι που δεν ισχύει στην απομονωμένη ελληνική αγορά. 

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ευρύτερο. Σχετίζεται με τον κίνδυνο ότι εφόσον τελεσιδικήσει η υπόθεση, και δικαιωθεί η ELFE, να εγείρουν απαιτήσεις κατά της ΔΕΠΑ και άλλοι πελάτες της, αμφισβητωντας τη φόρμουλα της Gazprom και ζητώντας και εκείνοι επανυπολογισμό της τιμολόγησης που τους έκανε η τελευταία. Ενας δεύτερος κίνδυνος, εφόσον πάντα η υπόθεση τελεσιδικήσει, είναι ότι η ΔΕΠΑ θα υποχρεούνταν να κάνει επανυπολογισμό όλης της απαίτησης της οφειλής της ELFE, συνολικού ύψους 126 εκατ ευρώ, βάσει του οποίου θα προέκυπταν ενδεχομένως μικρότερα ποσά. Κι αυτό, καθώς θα άλλαζαν τα δεδομένα βάσει της οποίας αυτή είχε υπολογιστεί εξαρχής.

Αυτό βέβαια είναι το κακό σενάριο. Το καλό είναι να πειστεί το Εφετείο από τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ, και να απορρίψει την έφεση της ΕLFE, με την εκδίκαση της υπόθεσης να εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει, και ότι θα λάβει χώρα κάποια στιγμή μέσα στους προσεχείς μήνες. Εξάλλου στη προσφυγή της, η εταιρεία, παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα τιμολόγησης, κάποιων εκ των εκατοντάδων συμβάσεων των υπόλοιπων ευρωπαίων πελατών της Gazprom, που τιμολογούνται με την ίδια φόρμουλα, όπου δηλαδή μεγάλη βαρύτητα έχουν οι διακυμάνσεις του πετρελαίου (oil indexed), και επιχειρηματολογεί γιατί η ελληνική αγορά, δεν θα μπορούσε, λόγω γεωγραφικής θέσης, να ξεφύγει από αυτό τον κανόνα.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η διοίκηση της ΔΕΠΑ αναγνωρίζουν ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου συνιστά ένα εν δυνάμει αγκάθι στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση, και θέλουν να προστατεύσουν την εταιρεία από την αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται, όσο η υπόθεση εκκρεμεί. Σημειωτέον ότι τα ποσά που οφείλει η ELFE στη ΔΕΠΑ έχουν εγγραφεί ως πρόβλεψη στον ισολογισμό της τελευταίας, και συνεπώς δεν δημιουργούν κίνδυνο για τον αυριανό αγοραστή.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή