ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με προτεραιότητα στο δίκτυο της ΔΕΗ ρεύμα εκ net metering αγροτών

05-12-2019

Την πρόθεση να εξασφαλιστεί προτεραιότητα αγοράς στο ηλεκτρικό ρεύμα από net metering γνωστοποίησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου για την Εκμηχάνιση της Ελληνικής Γεωργίας που διοργάνωσε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ).

Προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται από το 20% στο 75% το ποσοστό πώλησης ρεύματος από φωτοβολταϊκά που θα μπορούν να διοχετεύουν οι αγρότες που πραγματοποιούν ιδιοπαραγωγή στο δίκτυο. Η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ ψηφίστηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στη Βουλή. Αυτό σηµαίνει ότι το ρεύµα που περισσεύει, µετά την ιδιοπαραγωγή θα µπορεί σε ποσοστό 75% (αντί για 20%) να διοχετεύεται στο δίκτυο.

Έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, δύο ουσιαστικά ζητήματα προέκυψαν περιορίζοντας το περιθώριο επιτυχίας του σχεδίου αυτού.

Το πρώτο είχε να κάνει με την δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Το δεύτερο με τις πεπερασμένες δυνατότητες του δικτύου να αγοράσει το ρεύμα αυτό.

Η δυνατότητα χρήσης του 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δίνει μια απάντηση στον προβληματισμό που εκφράστηκε έπειτα από την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, ότι δηλαδή υπάρχει κίνδυνος σοβαρός να γείρει η δραστηριότητα όχι προς την αγροτική, αλλά προς την παραγωγή ενέργειας. Με τα σημερινά δεδομένα το ποσοστό αυτό κρίνεται αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτεί η αγροτική δραστηριότητα.

Το δεύτερο επίσης σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, είναι ο κορεσμός του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ που με την κίνηση αυτή όμως παρακάμπτεται μέχρι ένα σημείο. «Το αγροτικό ρεύμα θα έχει απόλυτη προτεραιότητα στο να μπει στο δίκτυο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Έτσι, σε ένα υποθετικό σενάριο όπου δίπλα από το χωράφι στο οποίο έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά υπάρχει κάποιος ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ, επιχείρηση με πολλαπλάσια παραγωγική ισχύ δηλαδή, ο αγρότης αποκτά προτεραιότητα πρόσβασης στο δίκτυο έναντι του δεύτερου ώστε να πουλήσει το ρεύμα που παράχθηκε στο χωράφι του.

Με την ρύθμιση αυτή γίνεται πιο εύκολη η ανάπτυξη των δικτύων net metering αγροτών, αφού μια συμφωνία ανάμεσα σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα -είτε αυτό είναι κάποια τράπεζα είτε κάποιος εργολάβος- και έναν αγρότη, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο χωράφι, καθίσταται πιο ελκυστική.

Μάλιστα αυτό σε ένα περιβάλλον που οι τράπεζες δεν αρκούνται στην εγγύηση του δημοσίου για την χρηματοδότηση αγροτών και που απαιτούν τρανταχτές αποδείξεις για την δανειοδοτική ικανότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το σενάριο, ο παραγωγός θα μπορούσε να αξιοποιήσει το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες της εργασίας του και το υπόλοιπο 75%, με δεδομένη πάντα την προτεραιότητα διάθεσης στο δίκτυο, να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα του έτερου μέρους της συμφωνίας.

Έτσι σε βάθος χρόνου, μετά από την απόσβεση της επένδυσης και την αποπληρωμή της χρηματοδότησης, ο παραγωγούς δύναται να αξιοποιήσει προς δικό του συμφέρον το σύνολο της παραγωγής.

Το τελευταίο σημείο αποκτά μια βαρύτητα, αφού μπορεί μέχρι σήμερα η άρδευση να συνιστά το μοναδικό κίνητρο για μια τέτοια κίνηση, καταλαμβάνοντας άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει μια αγροτική επιχείρηση, το μέλλον όμως όπως αυτό αποτυπώνεται σε μεγάλες αγροτικές εκθέσεις, φαίνεται πως θα αυξήσει τις απαιτήσεις. Μαζί με τα τρακτέρ που γίνονται με τον καιρό ηλεκτρικά, όλο το φάσμα της παραγωγής οδεύει πως έναν σύγχρονο εξηλεκτρισμό.

Πηγή:profilnet.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή