ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε Πρώτο Πλάνο η Δημιουργία Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα

29-10-2019

Οι φιλοδοξίες της νέας κυβέρνησης για αύξηση των ΑΠΕ μέχρι το 2030 αναμένεται να αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο που θα στείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο τέλος του έτους. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας να επισημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να καθορίσει ένα διακριτό εθνικό πλαίσιο για τον καθορισμό της τιμής αναφοράς των έργων αυτών. Ήδη, όπως έχουμε αναφέρει στο energia.gr έχει εκπονηθεί μια μελέτη από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που αφορούσε την χαρτογράφηση θέσεων, με βάθος έως 50 μέτρα. Από τη μελέτη προκύπτει πως σε περιοχές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και στις Κυκλάδες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν τέτοια έργα.

Ο κ. Σωκράτης Κωνσταντινίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο συνέδριο που διοργάνωσε ο ιστότοπος energypress για την αποθήκευση ενέργειας και τις ΑΠΕ τόνισε πως «είναι θετική εξέλιξη η ένταξη στο ΕΣΕΚ των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Η ραγδαία πτώση του κόστους της τεχνολογίας αυτής και η ταχεία μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο σε μεγάλες εμπορικές εφαρμογές δημιουργούν μια τεράστια ευκαιρία να αναπτύξει η Ελλάδα την αναγκαία εφοδιαστική αλυσίδα που εμπλέκει τα λιμάνια, τα ναυπηγεία και να μεγιστοποιήσει έτσι τα οφέλη της από την επικείμενη ανάπτυξη σε όλη την περιοχή». Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε πως υπάρχουν έργα που και τώρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ακόμα και σε μικρά βάθη όπως στο θρακικό πέλαγος. Βέβαια, όπως είπε, χρειάζεται η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου. Η χώρα θα πρέπει να καθορίσει ένα διακριτό εθνικό πλαίσιο για τον καθορισμό της τιμής αναφοράς των έργων αυτών.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην επίτευξη των εθνικών στόχων για αύξηση των ΑΠΕ σημείωσε πως «θα πρέπει να φτιάξουμε τα αναγκαία έργα για να πιάσουμε τους στόχους». Υπογράμμισε πως είχαμε ένα έλλειμμα εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων της τάξης των 4.500 MW και δεν καταφέραμε οι ΑΠΕ να αποτελούν το 20% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης. Σημείωσε όμως πως σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση οι στόχοι είναι μεγάλοι και επεσήμανε πως ο στόχος για το 2030 προβλέπεται να αυξηθεί σε σχέση με το σχεδιασμό του ΕΣΕΚ στο 35%. Πρόσθεσε πως χρειάζονται επενδύσεις σε Κυκλάδες και Κρήτη. Χρειάζονται όμως σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη και νέες διασυνδέσεις στα νησιά. «Αυτές δε μπορούν να συνδυαστούν με την ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων στα νησιά, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όσον αφορά το καθεστώς αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας με ίσους όρους και προϋποθέσεις στο πλαίσιο των διαδικασιών υποβολής προσφορών στις διαγωνιστικές διαδικασίες», είπε καταλήγοντας. 

Πηγή:energia.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή