ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προβλήματα της τελευταίας στιγμής μια εβδομάδα πριν την έναρξη του νέου καθεστώτος στήριξης ΑΠΕ – Σε ετοιμότητα οι ΦΟΣΕ

24-09-2019

Την είσοδο στην τελική ευθεία για την έναρξη λειτουργίας του νέου καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας σηματοδότησε η ανακοίνωση του ΔΑΠΕΕΠ ότι παραλαμβάνει αιτήσεις από παραγωγούς για να τους εκπροσωπήσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦΟΣΕΤΕΚ).

Παρόλα αυτά, οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει τυπικά να λειτουργεί το νέο καθεστώς, δεν επαρκεί για να γίνουν όσα απαιτούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΑΠΕΕΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ορίζει διάστημα 15 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, εντός του οποίου θα κάνει τον έλεγχο των δικαιολογητικών και θα καλεί τον κάτοχο του σταθμού ΑΠΕ για υπογραφή της Σύμβασης Εκπροσώπησης, όταν μέχρι την 1η Οκτωβρίου μεσολαβεί μόλις μία εβδομάδα.

Υποχρέωση να συμμετάσχουν στην προημερήσια αγορά, με βάση το νέο καθεστώς, έχουν οι σταθμοί ΑΠΕ που καταλέγονται στο μητρώο των Μονάδων Υποχρεωτικής Συμμετοχής στον ΗΕΠ. Αυτοί είναι:

·         Πρώτον, όσοι λειτουργούν με συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (ΣΕΔΠ) και είναι πάνω από 3 MW για τα αιολικά και πάνω από 500 KW για τα φωτοβολταϊκά. Πρόκειται για σταθμούς ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας περί τα 300 MW.

·         Δεύτερον, όσοι σταθμοί, κυρίως αιολικοί, ξεπερνάνε σε λειτουργία τα 20 χρόνια, οπότε λήγει η «ταρίφα» τους και έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν με την αγορά.

Οι υπόχρεοι συμμετοχής στον ΗΕΠ μπορούν να εκπροσωπηθούν με τρείς τρόπους:

1.      Μόνοι τους.

2.      Μέσω των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ). Ήδη έχουν άδεια τρεις ΦΟΣΕ: η ΟPTIMUS ENERGY, η Mytilineos και η Solar Energy (η άδεια της τελευταίας ανακοινώθηκε μόλις χθές). Άγνωστο είναι πόσοι ακόμα ΦΟΣΕ θα αδειοδοτηθούν τις επόμενες ημέρες.

3.      Μέσω του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦΟΣΕΤΕΚ), που έχει οριστεί ο ΔΑΠΕΕΠ. Πολιτική του τελευταίου καταφυγίου είναι να δημιουργεί, μέσω του τιμολογίου υπηρεσιών του, αντικίνητρο για την μακρά παραμονή ενός σταθμού ΑΠΕ στο πελατολόγιό του.

Για να ξεκινήσει το νέο σύστημα, πρέπει οι ΦΟΣΕ να βρούν πελάτες τους οποίους θα εκπροσωπούν και να ενημερώσουν σχετικά τον ΔΑΠΕΕΠ. Αντίστοιχα ο ΦΟΣΕΤΕΚ πρέπει να συνάψει συμβάσεις με υπόχρεους παραγωγούς που δεν εντάχθηκαν σε κάποιον ΦΟΣΕ, και ακολούθως να ενημερώσει τον ΑΔΜΗΕ, από τις πλατφόρμες του οποίου υποβάλλονται προσφορές (ενέργειας, όχι τιμής) στο Χρηματιστήριο. Ας σημειωθεί ότι θεσμικά η υποχρέωση υποβολής προσφορών είναι του ΔΑΠΕΕΠ, όμως για τεχνικούς λόγους προσωρινά θα τις υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ (λόγω υλοποίησης του MMS).

Οι υποχρεώσεις του target model για τους έχοντες ΣΕΔΠ πέραν της συμμετοχής στην προημερήσια αγορά (σε ότι αφορά την ενέργεια, όπως προαναφέρθηκε, και όχι την τιμή) αφορούν και στην εξισορρόπηση, η οποία έχει κόστος για τον επενδυτή, το κόστος των αποκλίσεων.

Όσον αφορά το χρόνο έναρξης του νέου καθεστώτος, όσο δεν δίνεται παράταση, παραμένει η υποχρεωση της 1ης Οκτωβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι δύσκολα θα γίνουν έγκαιρα οι επεξεργασίες που απαιτούνται, παρότι οι πλατφόρμες ΑΔΜΗΕ και Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχουν παραδοθεί. (Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε το ΥΠΕΝ για πλήρη ετοιμότητα συστημάτων).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία των προσφορών (προβλέψεων) ενέργειας, σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν το αντικείμενο, είναι πλέον ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς από την πλατφόρμα του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να υποβάλλονται προσφορές ανά τεχνολογία, γεωγραφικό διαμέρισμα κ.λπ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι παραγωγοί με ΣΔΕΠ παραμένουν απλήρωτοι από την 1η Ιουλίου, δεν έχουν μάλιστα καν τη δυνατότητα να εκδώσουν τιμολόγιο για το ρεύμα που παρήγαγαν και «έδωσαν» στο σύστημα.

Και τούτο διότι παρατάθηκε μέχρι την 1η Οκτωβρίου το σημερινό καθεστώς στήριξης, ωστόσο για αυτούς του παραγωγούς δεν είχε εκδοθεί η αναγκαία εγκύκλιος προκειμένου να παραταθεί μέχρι τότε και ο τρόπος πληρωμής τους (πληρωνόντουσαν με το 90% της τιμής αναφοράς).

Πηγή: energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή