ECON -Economy, ecology, construction
ΔΟΜΗΣΗ

ΠΟΒΑΣ: Σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια

24-01-2020

Σχετικά με το σχέδιο Ηρακλής που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και αφορά τα κόκκινα δάνεια, εκφράζονται ανησυχίες από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και φυσικά όχι άδικα.

Οι φόβοι αφορούν τον διακαή πόθο για υπερκέρδη των διαφόρων εταιρειών σε βάρος των δανειοληπτών, οι οποίες δημιουργούνται ευκαιριακά για αυτό το λόγο. Το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί είναι απολύτως δικαιολογημένο, αφού η διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Οικονομικών δεν άφησε περιθώρια για διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Για άλλη μία φορά οι κυβερνητικοί χειρισμοί ευνοούν τις τράπεζες και δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους ούτε προστατεύουν στο ελάχιστο τους δανειολήπτες.

Όσο κι αν προσπαθεί να δικαιολογηθεί η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο Ηρακλής είναι μία λύση υψηλής προτεραιότητας διότι μέσω αυτού θα ενισχυθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, διαφωνούμε πλήρως για τον τρόπο που πέρασε. Όπως εκφράστηκε από τη Συνομοσπονδία, το συγκεκριμένο σχέδιο εστιάζει στις διαδικασίες παροχής εγγύησης του ελληνικού δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, στις αμοιβές των διαχειριστών και στην προμήθεια υπέρ του δημοσίου για την καταβολή εγγύησης. Δεν κάνει καμία αναφορά στις επιπτώσεις που μπορεί να φέρουν οι αλλαγές αυτές στους δανειολήπτες και την κοινωνία. Επιμένουμε στις πάγιες θέσεις μας όπως εκφράστηκαν από την ΓΣΕΒΕΕ.

Συγκεκριμένα, πριν από τη μεταβίβαση της οφειλής τους οι δανειολήπτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα προτίμησης, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους ακόμη και σε ένα υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό της πώλησης σε έναν τρίτο διαχειριστή. Επίσης οι δανειολήπτες έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται σε διαρκή βάση ως προς τις διαδικασίες διαχείρισης του δανείου τους και για όλα τα έξοδα που συνοδεύουν το δάνειο τους όπως και τα επιτόκια. Να είναι σαφής η διαδικασία διαχείρισης προς τον δανειολήπτη με συγκεκριμένη διάταξη στη σύμβαση και να προβλέπεται ρήτρα αποφυγής υπερκερδών σε βάρος του δανειολήπτη, διάταξη όμως που δεν εισακούστηκε αν και επισημάνθηκε πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Συμπερασματικά ο Ηρακλής στην ουσία φέρνει μία στρατηγική που δίνει ευκαιρία για άσκηση πίεσης όχι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά σε συμπολίτες μας οι οποίοι πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Επειδή ακριβώς πολλοί βρίσκονται σε αδυναμία και δεν επιλέγουν κάποιες προτεινόμενες ρυθμίσεις, με αυτόν τον τρόπο τελικά θα υπάρξει ένα πλήθος πλειστηριασμών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για άλλη μια φορά, αφού πρώτα το αρμόδιο Υπουργείο απέφυγε την διαβούλευση άκομψα.

Πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση και σχέδιο νόμου πρέπει να προστατεύει την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ειρήνη καθώς και το δικαίωμα των πολιτών στην κατοικία. Για άλλη μία φορά θα μεταφερθούν οι ζημιές των τραπεζών στις πλάτες των φορολογουμένων βάζοντας το κοινωνικό συμφέρον σε δεύτερη μοίρα και την ίδια την κοινωνία σε μία κατάσταση επικινδυνότητας.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες μας σχετικά με τις συνέπειες του νέου νομοσχεδίου και την δραστηριοποίηση εταιρειών είσπραξης απαιτήσεων, η πρόταση της Συνομοσπονδίας για άμεση σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ώστε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που εγείρονται από το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου, η ΠΟΒΑΣ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να συζητηθούν ορισμένα σημεία διαφάνειας άμεσα. Διαφορετικά οι τράπεζες με τους χειρισμούς τους θα επηρεάσουν την αναπτυξιακή πορεία των κλάδων της οικονομίας και θα επιφέρουν αρνητικές αλλαγές στο επιχειρείν.

Το ζητούμενο είναι να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις ξεπερνώντας τα προβλήματά τους και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου όχι να αφανιστούν. Απαιτείται έστω και καθυστερημένα συζήτηση για διορθώσεις επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Πηγή:profilnet.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή