ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Γ. Θωμάς: Μέχρι τέλος του χρόνου έτοιμα το νέο ΕΣΕΚ και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δικτύων - Στις 10 Σεπτεμβρίου σύσκεψη φορέων για τα ενεργειακά

06-09-2019

Τις ενεργειακές προτεραιότητες της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για το επόμενο διάστημα παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας από το βήμα του Southeast European Energy Forum νωρίτερα σήμερα.

Ειδικότερα, επανέλαβε την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι η εν λόγω διαδικασία να αποτελέσει υπόθεση όλων των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων στην ενεργειακή αγορά. Για τον λόγο αυτό την προσεχή Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, όπου μέρος θα λάβουν εκπρόσωποι Υπουργείων και φορέων, καθώς και εκπρόσωποι από την αγορά και την κοινωνία των πολιτών.

Ταυτόχρονα τόνισε πως διαμορφώνεται μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα. Μια τέτοια ευκαιρία συνιστά η ανάγκη για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, δεδομένου ότι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στο νέο ενεργειακό τοπίο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Μάλιστα, θέλοντας να τονίσει την σημασία των εξελίξεων που ξετυλίγονται μπροστά μας και σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό γίγνεσθαι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ίσως το σημαντικότερο πάνελ του σημερινού συνεδρίου είναι αυτό που τιτλοφορείται «The New Energy Landscape in SE Europe».

Βασική στόχευση του Υπουργείου ως προς την εκπόνηση μιας στέρεας ενεργειακής στρατηγικής, όπως υπογράμμισε ο κ. Θωμάς, είναι να αναβαθμιστεί το ειδικό βάρος της χώρας και να εξελιχθεί σε στρατηγικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.

Απαριθμώντας τους άξονες του ενεργειακού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ για το επόμενο διάστημα ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας απανθρακοποίησης σε νέα βάση, όπου θα εξασφαλίζεται η ταχύτερη και δικαιότερη υλοποίηση των πολιτικών τόσο για το σύνολο της αγοράς, όσο και ειδικότερα για τις ενδιαφερόμενες περιοχές.

Επιπρόσθετα, η επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, καθώς και η ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου ως το καύσιμο «γέφυρα» της ενεργειακής μετάβασης βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ειδική αναφορά έκανε στο κομμάτι των δικτύων, λέγοντας πως στρατηγική αντίληψη της κυβέρνησης είναι η ανάγκη να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις και συμμετοχές, πράγμα που έρχονται να εξυπηρετήσουν οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών Διαχείρισης. Επ’ αυτού σημείωσε πως το σχετικό σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, τόνισε ότι κοινή συνισταμένη των παραπάνω είναι η δυνατότητα του καταναλωτή να έχει επιλογή, να έχει πρόσβαση σε φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια, κάτι που έρχεται να εξυπηρετήσει η εφαρμογή και λειτουργία του target model. Αντίστοιχα στην πορεία αυτή, σημαντική θα είναι και η συμβολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ώστε πραγματικά να εγκαθιδρυθεί μια αποτελεσματική και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή