ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Κατάρ σχεδιάζει επιθετική επέκταση του LNG - Ιδανικός προορισμός μεταφοράς LNG η αναβαθμισμένη Ρεβυθούσα

08-12-2019

Το Κατάρ ξεκίνησε την επιθετική στρατηγική του ΥΦΑ (υγροποιημένου φυσικού αερίου) μετά την απόφαση της χώρας να επεκτείνει περαιτέρω την ικανότητά του για υγροποίηση είναι ένα σαφές μήνυμα στους ανταγωνιστές ότι θα υπερασπιστεί σθεναρά το μερίδιό του στην αγορά του ΥΦΑ, ακόμη και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα, σε σχετικό δημοσίευμα των Qatar Times αναφέρονται τα εξής:

Το QATAR είναι διατεθειμένο να παραμείνει δεσπόζων προμηθευτής ΥΦΑ για την επόμενη δεκαετία αλλά και μετά. Για τις εξαγωγές του Κατάρ προς την Ευρώπη ο τερματικός σταθμός South Hook (Ηνωμένο Βασίλειο), η Αδριατική (Ιταλία) παραμένουν οι σημαντικότερες προτεραιότητες. Ο σταθμός εισαγωγής της Ρεβυθούσας να αποτελεί στόχο εξαγωγών για το 2020 και το 2021. Η Ρεβυθούσα φαίνεται ιδανικός προορισμός μεταφοράς LNG μετά την επέκταση της χωρητικότητά του από 120kcm σε 210kcm ΥΦΑ και τρεις δεξαμενές αποθήκευσης. Επιπλέον, η Ρεβυθούσα θα μπορούσε να είναι ένας πολύ ευέλικτος τερματικός σταθμός για την εκτροπή φορτίων στις μεσογειακές αγορές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος (DEFA αναμένεται από το 2022), το έργο POWER4CRETE του νησιού Κρήτης (Αθερινόλακκος) που εισήχθη στη ΔΕΗ από την Powerglobe καθώς και η Μάλτα.

Η τελευταία ανακοίνωση ότι η χώρα σκοπεύει να επεκτείνει τη δυναμικότητα ρευστοποίησης σε 130mtpa μέχρι το 2027 από περίπου 77mtpa που είναι σήμερα το αποδεικνύει. Η ανάπτυξη ήρθε περίπου ένα μήνα μετά από τον υπουργό ενέργειας του Κατάρ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qatar Petroleum (QP), Saad Sherida al-Kaabi, που δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είναι αρκετά επιθετική στην αναπτυξιακή της στρατηγική. Είναι σαφές ότι το Κατάρ - το οποίο προμηθεύει τους πελάτες του κυρίως με μακροπρόθεσμες συμβάσεις με δείκτη πετρελαίου - θα υπερασπιστεί επιθετικά το μερίδιό του στην αγορά LNG, παρά την άνοδο του ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Ρωσία.

Επιπλέον, το Κατάρ φροντίζει επίσης να παραμείνει ένας αξιόπιστος προμηθευτής ΥΦΑ και να βρει νέους πελάτες για πρόσθετους όγκους, ενώ ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του Νοεμβρίου, το Κατάρ προχώρησε με την αύξηση της δυναμικότητας ρευστοποίησης σε 110mtpa, με το πρώτο LNG από την επέκταση που αναμένεται το 2024.

Η στάση του Κατάρ για την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητάς της για υγροποίηση θα επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα προτεινόμενα σχέδια εξαγωγής ΥΦΑ στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αφρική. Τον Φεβρουάριο, η QP πήρε FID στο έργο Golden Pass LNG στις ΗΠΑ, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την ExxonMobil. Η εγκατάσταση θα έχει τρεις μονάδες υγροποίησης 5.2 mtpa, το πρώτο από την Exxon αναμένεται το 2024. Το Golden Pass θα είναι το στρατηγικό έργο της QP για την εξυπηρέτηση της ευρωπαϊκής αγοράς LNG, από κοινού με τις εταιρίες Ocean LNG και Powerglobe LNG (Europe), απελευθερώνοντας περισσότερους όγκους από το τοπικό λιμάνι του Ras Laffan σε βασικούς πελάτες προς την Ασία. Αυτό θα δώσει επίσης στο Κατάρ την ευελιξία να διαθέτει πρόσθετες πηγές εφοδιασμού σε περίπτωση που η γεωπολιτική κατάσταση διαταράξει τις ροές ΥΦΑ από τη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση του Κατάρ για περαιτέρω επέκταση της ικανότητάς της για υγροποίηση υποστηρίζεται από την μεγαλύτερη εκμετάλλευση της έκτασης του αποθέματος φυσικού αερίου που διαθέτει (North Field). Το Κατάρ θα ξεκινήσει αμέσως τις απαραίτητες μηχανικές εργασίες για δύο επιπλέον πύλες LNG με συνδυασμένη ικανότητα ρευστοποίησης 16mtpa. Η προηγούμενη απόφαση της Ντόχα για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε 110mtpa οφειλόταν επίσης στη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής από το North Field. Το Κατάρ προτίθεται να υλοποιήσει το έργο επέκτασης το συντομότερο δυνατό, ενώ τον Απρίλιο, η QP κάλεσε σε διαγωνισμό για τα τέσσερα τερματικούς σταθμούς υγροποίησης  που θα έφερναν την παραγωγή της σε 110mtpa.

Η QP επίσης αναθέτει συμβάσεις το Μάιο για οκτώ υπεράκτιες μονάδες γεώτρησης που απαιτούνται για την επέκταση. Τα δίκτυα αναμένεται να συνδεθούν ηλεκτρονικά από τον Ιανουάριο του 2020. Τον ίδιο μήνα, η QP προσκάλεσε διαγωνισμούς EPC για την επέκταση της υποδομής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και τις εγκαταστάσεις φόρτωσης και εξαγωγής για το έργο επέκτασης. 

Επίσης, το Σεπτέμβριο, οι θυγατρικές της QP, PG και Shell υπέγραψαν συμφωνία για τη σύσταση εταιρείας που θα παρέχει παγκόσμιες υπηρεσίες ανεφοδιασμού ΥΦΑ. Η QP αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση για ανεφοδιασμό πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο θα φτάσει τα 35mtpa μέχρι το 2035. Οι επιχειρηματικοί τομείς της νέας εταιρείας θα περιλαμβάνουν προμήθειες ΥΦΑ, δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ΥΦΑ σε στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και διευκόλυνση της πώλησης LNG ως καυσίμων πλοίων σε τελικούς πελάτες παγκοσμίως. 

Το Κατάρ υπογράφει μακροπρόθεσμες συμβάσεις με δείκτη πετρελαίου, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα βραχυπρόθεσμων και άμεσων συναλλαγών μεταξύ των βασικών αγοραστών. Το 2019, η QATARGAS υπέγραψε συμβάσεις με την PetroChina, την Ocean LNG (QP και ExxonMobil), την Powerglobe  LNG, την Petrobangla, την OMV και τη Shell και τροποποίησε τη σύμβασή της με την PGNiG -  αλλά όλες αυτές οι συμφωνίες είχαν δείκτη πετρελαίου.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή