ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σδούκου: Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα για την επόμενη δεκαετία στις ελληνικές πόλεις είναι ο στόχος της κυβέρνησης

11-12-2019

Τον στόχο της κυβέρνησης, που αποτυπώνεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) και που προβλέπει «στην δεκαετία που έχουμε μπροστά μας, τα σπίτια, οι πόλεις μας και η χώρα μας να έχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα», παρουσίασε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε επιστημονική ημερίδα για την «Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων», που οργάνωσε ο Δήμος Γρεβενών. Η κα Σδούκου ανάφερε ότι το πρόγραμμα των πράσινων επενδύσεων που προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ «το έχουμε κοστολογήσει και αγγίζει τα 43 δισ. ευρώ μέχρι το 2030».

   Έκανε εκτενή αναφορά για την κατάσταση των δημόσιων κτιρίων της χώρας, όπου από τα 130.000 κτίρια, το 60% είναι ενεργειακής κλάσης Δ, δηλαδή είναι παλιά, είναι ενεργοβόρα κι έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980. Μίλησε για τον στόχο που έχει τεθεί έως το 2023, βάσει του οποίου «όλα τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά και να ανήκουν στην ενεργειακή κατηγορία Β».

   Μίλησε με θερμά λόγια για το σχέδιο «Εξοικονομώ», αναφέρθηκε «στην επιτυχία του προγράμματος, όπου στον προηγούμενο κύκλο απορροφήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ 280 εκατ. ευρώ» και προανήγγειλε ότι στο υπουργείο «ετοιμάζουμε το καινούργιο “Εξοικονομώ”, με περισσότερα χρήματα, μιας και έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει λάβει ήδη αι τα συγχαρητήρια του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου».

   Ανακοίνωσε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με 55 εκατ. ευρώ, που άνοιξε για υποβολή προτάσεων στις 2 Δεκεμβρίου μέχρι τις 8 Μαΐου του 2020 και απευθύνεται στους δήμους της χώρας. Θα αφορά την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και προσόψεων των ΟΤΑ, καθώς και αναβάθμιση των πάρκων και πλατειών. Μίλησε για τις Ενεργειακές Κοινότητες, τις οποίες χαρακτήρισε «ως σημαντικό ενεργειακό θεσμό που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2018 και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 128 κοινότητες που δίνουν έμφαση σε πρακτικές και έργα που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους».

   «Ο πήχης για την ενέργεια και το κλίμα έχει τοποθετηθεί ψηλά και πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη ψηλότερα στα Γρεβενά» τόνισε η κα Σδούκου και υπογράμμισε ότι πρέπει «να αλλάξουμε όλοι τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας στο πλαίσιο των δράσεων και παρεμβάσεων έναντι της κλιματικής αλλαγής και της ηθικής υποχρέωσης απέναντι στα παιδιά μας».

 Τα Γρεβενά θα γίνουν η πόλη της Γεωθερμίας 

   Ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, αναφέρθηκε στον στόχο που έχει θέσει η δημοτική αρχή «με την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων με την χρήση Γεωθερμίας», πράγμα που θα καταστήσει τον δήμο ως την «πόλη της γεωθερμίας», αφού θα κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος από γεωθερμία ανά κάτοικο.

   Συγκεκριμένα, ο Δήμος Γρεβενών μέσα από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ενεργειακής θωράκισης των κτιριακών δομών του όπως σχολεία, δημοτικά κτίρια, κολυμβητήριο, κλπ που εκτελεί σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό πάνω από 8 εκατ. ευρώ, εντάσσει τη γεωθερμία ως πρωτεύουσα πηγή θέρμανσης αλλά και ψύξης, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους για τους δημότες έως και 70% έναντι του πετρελαίου.

   Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας συνολικής ισχύος 2MW, δηλαδή περίπου 130W/κάτοικο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συμβάλει τα μέγιστα στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και στην προστασία του περιβάλλοντος.

   Ο Δήμαρχος Γρεβενών δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα «ο δήμος θα γίνει η πρώτη βιώσιμη πόλη στην βόρειο Ελλάδα, θα γίνει το παράδειγμα συνέργειας με τα οφέλη να τα καρπώνονται οι δημότες του».

   Ο Δημήτρης Στημονιάρης από το ΠΔΜ έκανε λεπτομερή αναφορά στα δημοτικά κτίρια που μετά την ενεργειακή τους αναβάθμιση από την κλάση Δ θα γίνουν ενεργειακής κλάσης Α+ ελαχιστοποιώντας την ενεργειακή τους κατανάλωση και εξοικονομώντας χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου.

   Στην επιστημονική ημερίδα ήταν παρόντες ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαϋίδ, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτριος Κορδίλας.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή