ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στ. Πέτσας: Απόλυτα νόμιμο έργο ο EastMed με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία

23-12-2019

"Σε σημερινή του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ζει στην Αντιπολίτευση, γιατί έχει λιγότερο άγχος", δήλωσε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέλιος Πετσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός "από τον Μάιο, προεκλογικά, για να περισώσει κάτι από την ήττα του, έδωσε προκαταβολικά περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους". Βάπτισε, συνέχισε, αυτό το ποσό 13η σύνταξη, ενώ "ξέρουμε όλοι ότι ήταν ένα προεκλογικό επίδομα που έπαιρναν στο τέλος της χρονιάς και το πήραν φέτος από τον Μάιο". "Εμείς, παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε δημοσιονομικό κενό, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, καλύτερη πορεία των εσόδων και συγκράτηση των δαπανών, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ από φέτος, που σημαίνει 575 εκατ. ελάφρυνση για περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες, αλλά να δώσουμε και περίπου 200 εκατ., αντί των 175 που είχαμε πει αρχικά, σε περίπου 300.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους", σημείωσε.

Σχετικά με τον καταπιστευτικό λογαριασμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: "Ο κ. Τσίπρας αντί για "Καλημέρα Ελλάδα", είπε "Καληνύχτα Αλήθεια". Διότι τέτοιος λογαριασμός δεν ανοίχτηκε ποτέ, ενώ ο ίδιος στη συνέντευξή του στο Ζάππειο, το Μάιο είχε πει ότι έδωσε εντολή ν' ανοιχτεί τέτοιος λογαριασμός. Τέτοιος λογαριασμός δεν δημιουργήθηκε και δεν βρέθηκε ποτέ όπως έχει πει κατ' επανάληψη ο υπουργός των Οικονομικών. Επίσης, δεν υπάρχει κανείς στην Ευρώπη που να γνωρίζει ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος".

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με ταμειακά διαθέσιμα, όταν απαιτείται δημοσιονομικό πλεόνασμα στην τρέχουσα χρήση, ύψους 3,5%. "Μην μπερδεύουμε μήλα με πορτοκάλια", πρόσθεσε χαρακτηριστικά και τόνισε: "Και αυτό εμείς θα το διορθώσουμε από το 2021. Πιστεύουμε ότι πιο ρεαλιστικό θα ήταν ένας στόχος γύρω στο 2% του Α.Ε.Π. πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη".

Επανέλαβε δε ότι πρώτος στόχος ήταν η Ελλάδα να κερδίσει αξιοπιστία κάτι που, είπε, πετυχαίνει κάθε μέρα. "Επιτυγχάνουμε τον στόχο του 2019, θα πετύχουμε τον στόχο του 2020 και στις αρχές του 2020 θα συζητηθεί σε κορυφαίο επίπεδο το ζήτημα αυτό. Ήδη το έχει θέσει ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που μας πέρασε  και ο υπουργός Οικονομικών σε επίπεδο Euroworking Group και Eurogroup", υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη δήλωσε ότι δεν έχει προχωρήσει εδώ και δεκαετίες η διαδικασία για υπογραφή συνυποσχετικού με ευθύνη της Τουρκίας. Τόνισε ότι "εμείς πάντα θέλουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας γιατί, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, είναι πιο πολύ χρήσιμα όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντασης. "Άρα, η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο, είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας. Μακάρι να προχωρήσει θετικά. Και άμα προχωρήσει θετικά, έπονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, ενδεχομένως, θα μπορούσε να καταλήξουν σε ένα συνυποσχετικό. Και μετά ακολουθεί η προσφυγή στη Χάγη. Είμαστε, δηλαδή, αρκετά μακριά από το να φθάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", εξήγησε και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει αυτές τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες και να προχωρήσουμε, όσο το δυνατόν πιο ήπια, σε έναν κοινά αποδεκτό οδικό χάρτη εξομάλυνσης.

Για τον EastMed είπε ότι εφόσον μπορεί να προσφέρει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε λογικές τιμές, τότε εξασφαλίζει την ενεργειακή της ασφάλεια με τη διαφοροποίηση των πηγών και των περιοχών προέλευσης της ενέργειας και εν προκειμένω του φυσικού αερίου. Αλλά και γεωπολιτικά ανέφερε, ότι ο αγωγός δίνει ένα επιχείρημα αναβαθμισμένης συνεργασίας των χωρών της περιοχής.

"Είναι ένα έργο απόλυτα νόμιμο, λογικό, οικονομικό και επομένως δεν έχει κάποιο λόγο η Τουρκία ή κάποιος άλλος να αντιπαρατεθεί απέναντι σε κάτι το οποίο έχει έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως, χώρες οι οποίες βλέπουν να θίγεται το Διεθνές Δίκαιο από τουρκικές προκλητικές ενέργειες, μπορούν να κινήσουν οποιαδήποτε διπλωματική ομπρέλα προστασίας για να τις αποτρέψουν", συμπλήρωσε.

Για τις διαδηλώσεις τόνισε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου να διαδηλώσει, να διαμαρτυρηθεί για κάτι το οποίο θεωρεί ότι είναι δίκαιο για τα δικά του συμφέροντα, αλλά με την ανάγκη σεβασμού στον δημόσιο χώρο, ώστε  να μην καταταλαιπωρείται η πρωτεύουσα ή και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

"Πάμε να βάλουμε μια τάξη με σεβασμό στον δημόσιο χώρο και μια οργανωμένη -ας το πούμε έτσι- διαδήλωση ή πορεία. Αυτό είναι το ένα στοιχείο", ανέφερε, ενώ για τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία τόνισε πως η Αστυνομία κάνει αυτό που πρέπει ώστε να νιώθουν ασφάλεια οι πολίτες στα Πανεπιστήμια, στη γειτονιά, στην ιδιοκτησία τους πάντα με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου.

"Από το 2011 έχει φτιαχτεί ένας μηχανισμός ελέγχου της αυθαιρεσίας. Έχει επιφορτιστεί ο Συνήγορος του Πολίτη να επιβλέπει αυτή τη διαδικασία. Το 2017 έως το τέλος του 2018 για ενάμιση περίπου χρόνου με βάση την τελευταία έκθεση που έχω υπόψη μου, έχουν διαβιβαστεί σε αυτόν τον μηχανισμό περίπου 320 υποθέσεις από τις οποίες οι 262 αφορούν αποκλειστικά την Αστυνομία. Άρα εμείς τι λέμε; Όπου υπάρχουν περιστατικά αυθαιρεσίας θα πρέπει να διερευνώνται και να αποδίδονται οι ευθύνες εκεί που αναλογούν. Δεν μπορεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου να είναι α λα καρτ. Να καταγγέλλουμε όποιον προσπαθεί να παραβιάσει το κράτος δικαίου καταστρέφοντας δημόσια ή ιδιωτική περιουσία ή κατατρομοκρατώντας τους πολίτες. Αλλά και φυσικά ένα κρατικό όργανο, είτε είναι αστυνομικό είτε άλλο, όταν αυθαιρετεί και παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου,  και αυτό να υφίσταται τις συνέπειες. Το ίδιο όμως πρέπει να γίνεται και από άλλες πλευρές, όχι μόνο από εμάς", συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην ενίσχυση του Τύπου είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις συζητήσεις που έχει ξεκινήσει και θα προηγηθεί και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα πριν προχωρήσει στις προτάσεις.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή