ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ρώσοι ερευνητές αύξησαν την αποδοτικότητα πυρηνικών αντιδραστήρων

12-02-2020

Τον τρόπο να αυξήσουν το χρόνο λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα κατά 75%, χωρίς να αντικαταστήσουν το κύριο καύσιμο, βρήκαν επιστήμονες του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου Τομσκ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια και θα μειώσει το κόστος λειτουργίας των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Πυρηνική Μηχανική και Σχεδιασμός.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Πολυτεχνείου Τομσκ, ένα από τα κυριότερα προβλήματα στην ανάπτυξη των περιοχών που έχουν δύσκολη πρόσβαση, όπως για παράδειγμα η Αρκτική, είναι η διασφάλιση μιας σταθερής παροχής ενέργειας. Οι επιστήμονες δηλώνουν πως πολύ συχνά, η μόνη λύση είναι η χρήση πυρηνικών εργοστασίων χαμηλής ενέργειας.

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν πως η επαναφόρτιση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Η διαδικασία δηλαδή, να αντικατασταθούν τα πυρηνικά καύσιμα σε έναν αντιδραστήρα, η οποία είναι μία από τις πιο επικίνδυνες και χρονοβόρες διαδικασίες στην πυρηνική ενέργεια.

«Μειώνοντας τον αριθμό των επαναφορτίσεων, αυξάνει σημαντικά την επιχειρησιακή ασφάλεια. Την ίδια ώρα, το κόστος για τον εφοδιασμό με νέο πυρηνικό καύσιμο ή της μεταφοράς μιας μονάδας πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή επαναφόρτισης, μειώνεται» σημειώνει ο Βλαντίμιρ Νεστέροφ, επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Τομσκ.

Το θόριο ως αντικαταστάτης του ουρανίου σαν καύσιμο

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου έχουν ήδη εκτελέσει τους θεωρητικούς υπολογισμούς, αποδεικνύοντας πως την πιθανότητα δημιουργίας ενός κύκλου πυρηνικού καυσίμου, βασισμένου στο θόριο. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότερα αποθέματα θόριου από ότι ουρανίου στον πλανήτη. Την ίδια ώρα, το καύσιμο του θόριου, έχει σημαντικά υψηλότερη πυκνότητα αναπαραγωγής ενεργών ισοτόπων, απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας.

«Τα αποτελέσματα μας επιτρέπουν, να τραβήξουμε για ακόμα μια φορά τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας, στις δυνατότητες του θόριου. Δείξαμε πως η εφαρμογή ενός τέτοιου κύκλου σε έναν αντιδραστήρα χαμηλής ενέργειας, μπορεί να αυξήσει τον χρόνο λειτουργίας του κατά 75%, χωρίς την αντικατάσταση του καυσίμου» υπογράμμισε ο επιστήμονας.

Στο μέλλον, οι ερευνητές θέλουν να συνεχίσουν τα πειράματα σε επαληθευμένες εφαρμογές, καθώς και να κάνουν τους απαραίτητους θερμοφυσικούς υπολογισμούς σε αντιδραστήρες χαμηλής ενέργειας, οι οποίοι θα λειτουργούν στον κύκλο καυσίμου με βάση το θόριο και το ουράνιο, ώστε να εφαρμόσουν ύστερα τις νέες μεθόδους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή