ECON -Economy, ecology, construction
ΔΟΜΗΣΗ

Προετοιμαστείτε έγκαιρα για το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον – 2020»

13-01-2020

Όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, την άνοιξη του 2020 θα ενεργοποιηθεί ο γ’ κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για το 2020.

Επειδή το ενδιαφέρον τον πολιτών είναι αυξημένο και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν από τα προηγούμενα προγράμματα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε τους παρακάτω στόχους για το 2020:

  • Να αυξήσει τα κονδύλια, ώστε να μπορέσει να επιδοτηθεί μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών.
  • Να δοθεί προτεραιότητα στους παλιούς αιτούντες, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε υλοποίηση λόγω έλλειψης χρόνου και εξάντλησης πόρων.
  • Ο γ’ κύκλος του προγράμματος δεν θα περιέχει καμία αλλαγή, προκειμένου οι νέοι αιτούντες να μην έχουν ευνοϊκότερες ή δυσμενέστερες προϋποθέσεις από τους αιτούντες των προηγούμενων φάσεων του προγράμματος.
  • Εν αναμονή της προκήρυξης, λοιπόν, πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν σταματήσει κάθε επισκευή – συντήρηση του σπιτιού τους, περιμένοντας την επιδότηση, ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά την απόδοση του εξοικονομώντας χρήματα, αλλά και ενέργεια.
  • Ομως για να μπορέσουν να πετύχουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα θα πρέπει να προετοιμάσουν τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή της αίτησής τους.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα;

1ον. Συγκεντρώστε τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Δελτίο ταυτότητας του φυσικού προσώπου που κάνει την αίτηση ένταξης στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». Εναλλακτικά μπορείτε να προσκομίσετε το διαβατήριό σας.
  2. Οικοδομική άδεια για το κτίριο που κάνετε αίτηση επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
  3. Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
  4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση.
  5. Το τελευταίο αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
  6. Αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  7. Για σπίτια που ενοικιάζονται ή παραχωρούνται δωρεάν απαιτούνται αντίγραφο της αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακινήτων (Ε2) και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενοίκου, ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.
  8. Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο τα δυο παραπάνω, πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικία.

2ον. Απευθυνθείτε σε μηχανικό, ο οποίος θα κάνει τα εξής:

  1. Θα ελέγξει την εγκυρότητα των δικαιολογητικών και θα σας πει αν μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα.
  2. Θα αναζητήσει τυχόν αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου ( κάτοψη, τομή κλπ) από την τοπική Πολεοδομία.
  3. Θα κάνει αυτοψία και θα ελέγξει τη νομιμότητα του κτιρίου.
  4. Θα προβεί σε αποτύπωση του κτιρίου για το οποίο δεν υπάρχουν σχέδια.
  5. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες θα πρέπει να δηλωθούν στον νόμο περί αυθαιρέτων και να τακτοποιηθούν.
  6. Θα συντάξει το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
  7. Θα εξετάσει τα σενάρια που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προγράμματος.
  8. Θα κάνει τις προμετρήσεις και να συντάξει τη λίστα με τις προδιαγραφές των υλικών, αφού έρθει σε επαφή με τους προμηθευτές, συντάσσοντας τον τελικό προϋπολογισμό των εργασιών.

3ον. Ελέγξτε το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα, που δηλώνετε στη ΔΕΗ

Σε περίπτωση λάθους ή απόκρυψης επιφάνειας του ακινήτου, κάντε τις απαιτούμενες διορθώσεις. Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, όσοι δηλώσουν οικειοθελώς τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και αναδρομικές οφειλές.

4ον . Ελέγξτε τη διεύθυνση του ακινήτου

Θα πρέπει η ονοματοθεσία και ο αριθμός του ακινήτου να είναι ίδια σε όλα τα δικαιολογητικά (π.χ. Ε9, ΔΕΗ, έντυπο της οικοδομικής άδειας).

Σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει παλιά ονοματοθεσία ή αριθμό θα ζητήσετε σχετική βεβαίωση Πολεοδομίας του Δήμου.

Ποια νοικοκυριά είναι επιλέξιμα;

Επιλέξιμες για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι κατοικίες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Χρησιμοποιούνται ως κύριες.
  2. Υφίστανται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετες.
  3. Εχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Ανεξαρτήτως του ποσοστού επιδότησης, το μέγιστο ποσό το οποίο μπορεί να πάρει ο αιτών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
  4. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να λάβει τραπεζικό δάνειο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αρκεί να έχει διαθέσιμο το υπόλοιπο του ποσού που απαιτείται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων, καλύπτεται πλήρως από το πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του.

Ποια κατοικία θεωρείται κύρια;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1). Εάν το ακίνητο χρησιμοποιείται για εκμετάλλευση ή δωρεάν παραχώρηση και άρα δεν δηλώνεται ως κατοικία από τον αιτούντα, η χρήση του ως κύρια κατοικία προκύπτει από το έντυπο Ε1 του χρήστη της κατοικίας. Η ενοικίαση/παραχώρηση προκύπτει από το έντυπο Ε2 του αιτούντα.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, που ορίζουν το μέγεθος της επιδότησης;

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα έχουν ταξινομηθεί σε 7 κατηγορίες.

Για παράδειγμα, εάν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 20.000 ευρώ, που βρίσκεται και η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, η επιδότηση είναι 60%. Οσο αυξάνεται το εισόδημα μικραίνει και το ποσοστό της επιδότησης.

Ποιο ρόλο παίζει η οικογενειακή κατάσταση;

Για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει προσαύξηση επιδότησης κατά 5%. Προσοχή όμως, για στις πρώτες 4 κατηγορίες, δηλαδή για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το τελικό ποσοστό επιδότησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 70%, ενώ για τις κατηγορίες 5 & 6, δηλαδή για οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ το τελικό ποσοστό δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

Πόσα χρήματα θα βάλω εγώ από την τσέπη μου;

Για να καταλάβετε τη φιλοσοφία του προγράμματος, ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Εστω ότι έχετε ένα οικογενειακό εισόδημα κάτω από τα 20.000 ευρώ και μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων. Τότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για εργασίες αξίας 25.000 ευρώ (250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).

Αν στην κατοικία δεν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη, τότε δικαιούστε επιδότηση της τάξης του 60%, δηλαδή 15.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν από εσάς, είτε από δικά σας χρήματα, είτε μέσω τραπεζικού δανείου.

Σε περίπτωση τώρα που έχετε ένα προστατευόμενο μέλος (τέκνο) η επιδότηση φτάνει στο 65% και με δύο τέκνα και περισσότερα μέχρι και το 70 %, δηλαδή 17.500 ευρώ, που είναι και το μέγιστο ποσό επιδότησης. Με ανάλογο τρόπο μπορείτε να υπολογίσετε το ποσό της επιδότησης σας και το ποσό που θα πρέπει εσείς να καταβάλετε, ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκετε.

Τι εργασίες καλύπτει το πρόγραμμα;

Οι εργασίες που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
  3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος /στέγης και της πιλοτής.
  4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
  5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης
  • Θερμομόνωση γίνεται μόνο στην ταράτσα ή και σε κατοικία που έχει στέγη;

Το πρόγραμμα επιδοτεί:

  • Εξωτερική θερμομόνωση δώματος. Θερμομόνωση κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη.
  • Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα.
  • Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα.

Τι επιδοτείται για τη θέρμανση;

  • Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με καινούριο σύστημα πετρελαίου/φυσικού αερίου/υγραερίου/βιομάζας/αντλίας θερμότητας.
  • Η εγκατάσταση/αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής.
  • Ό,τι σχετίζεται με τη αυτοματοποίηση της εγκατάστασης π.χ. χρονοδιακόπτης, ηλεκτροβάνα, κυκλοφορητής κ.λπ., καθώς και οι εργασίες για την αναβάθμιση της παροχής για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

Πηγή:profilnet.gr 

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή