ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμαζόνιος: Συνεχίζει να Καίγεται το Μεγαλύτερο Τροπικό Δάσος του Πλανήτη

21-09-2019

Με τις συνεχείς φωτογραφίες από τις πυρκαγιές, ο Αμαζόνιος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα, όμως λίγες ώρες προτού οι ηγέτες του κόσμου συναντηθούν στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα όπου αναπόφευκτα θα αναφερθούν στην τύχη του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως, αυτό εξακολουθεί να καίγεται

Τα τελευταία δορυφορικά στοιχεία του βραζιλιάνικου ινστιτούτου ΙNPE επιβεβαιώνουν ότι με περίπου 131.600 πυρκαγιές από τον Ιανουάριο η Βραζιλία, όπου βρίσκεται το 60% του Αμαζονίου, δεν έχει καεί τόσο εδώ και επτά χρόνια.

Από τον Ιανουάριο ως τις 19 Σεπτεμβρίου, παρά μια μικρή μείωση από την αρχή του μήνα, έχει καταγραφεί αύξηση κατά 56% στις πυρκαγιές στη Βραζιλία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με σχεδόν τις μισές (47%) να είναι στον Αμαζόνιο.

Οι πυρκαγιές αυτές, που στην πλειονότητά τους οφείλονται σε σκόπιμες ενέργειες, έχουν στόχο να ανοίξουν χώρο για την εκτροφή βοοειδών και για τις καλλιέργειες και συνοδεύονται από αποψίλωση του δάσους με γρήγορους ρυθμούς: από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου η αποψίλωση του Αμαζόνιου επιταχύνθηκε και πλέον κάθε ώρα καταστρέφεται έκταση δάσους ίση με 110 γήπεδα ποδοσφαίρου.

«Είναι λυπηρό να βλέπω τους Βραζιλιάνους να μου επιτίθενται για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Σαν αυτό να μην συνέβαινε πάντα», κατήγγειλε ο Μπολσονάρου στο Facebook. «Παραμένουμε κάτω από τον μέσο όρο των 15 τελευταίων ετών. Όμως με κατηγορούν ότι είμαι ένας Νέρωνας που βάζει παντού φωτιά», πρόσθεσε.

Υπό την πίεση της G7 ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχθηκε να στείλει τον στρατό για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Στο πλαίσιο αυτής της «Πράσινης επιχείρησης» σχεδόν 7.000 στρατιώτες μάχονται εναντίον των πυρκαγιών με 16 αεροπλάνα, αλλά και κατά «της αποψίλωσης και των παράνομων εξορύξεων», διαβεβαίωσε το βραζιλιάνικο υπουργείο Άμυνας.

«Θα κάνω την αυτοκριτική μου για το θέμα»

«Πραγματοποιήσαμε πολλές υπερπτήσεις και δεν είδαμε να συμβαίνει τίποτα στο έδαφος, εκτός από την αποψίλωση που συνεχίζεται. Είναι τραγικό», κατήγγειλε ο Μάρσιο Αστρίνι στέλεχος της Greenpeace στη Βραζιλία.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή βοήθεια, το υπουργείο έκανε λόγο για εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ, επιμελητειακή βοήθεια από την Ιαπωνία, τέσσερα αεροσκάφη από τη Χιλή και Ισραηλινούς πυροσβέστες οι οποίοι έχουν ήδη αναχωρήσει.

Τη Δευτέρα από τη Νέα Υόρκη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ «έκκληση για κινητοποίηση» υπέρ του δάσους του Αμαζονίου, μαζί με τους ομολόγους του από τη Χιλή Σεμπαστιάν Πινιέρα και την Κολομβία Ιβάν Ντούκε, χωρίς ωστόσο τη Βραζιλία.

Ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Από την πλευρά του ο Μπολσονάρου θα εκφωνήσει ομιλία με επίκεντρο τον Αμαζόνιο την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Προετοιμάζω μια αρκετά αντικειμενική ομιλία, αντίθετα με τους προκατόχους μου», ανακοίνωσε στο Facebook. «Θα κάνω την αυτοκριτική μου για το θέμα, μπορείτε να είστε βέβαιοι γι’ αυτό».

Σε ό,τι αφορά τους επικριτές του, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος εκτίμησε ότι «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αμαυρώσουν την εικόνα της Βραζιλίας», διότι «αν καταρρεύσει η γεωργία μας, αυτό θα είναι καλό για τις άλλες γεωργικές χώρες».

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Η Βραζιλία διεξάγει μια εκστρατεία για να δείξει ότι φροντίζει τον Αμαζόνιο, αυτό είναι ψέμα», υπογράμμισε ο Αστρίνι. Η κυβέρνηση «θέλει να δείξει ότι κάνει ό,τι μπορεί για το δάσος, ενώ στην πραγματικότητα κάνει τα μέγιστα για την αποψίλωσή του».

Επί του πεδίου τίποτα δεν επιτρέπει να προβλεφθεί μείωση των πυρκαγιών. Στην πολιτεία Ροντόνια ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε σε διάστημα 24 ωρών κατά 1.915% (σε περισσότερες από 242), ενώ την προηγουμένη μαίνονταν μόνο 12.

Εξάλλου ανησυχία επικρατεί και για την τεράστια σαβάνα του Σεράντο, όπου μαίνεται το ένα τρίτο των πυρκαγιών στη Βραζιλία.

Και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον βιότοπο» του Παντανάλ, που ζει τη χειρότερή του χρονιά εδώ και επτά χρόνια, με αύξηση κατά 351% των πυρκαγιών από τον Ιανουάριο, οι οποίες σε ποσοστό 90% είναι εγκληματικής φύσης.

Πηγή: energia.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή