ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χατζηδάκης, ΔΕΘ: Αυτοί Είναι οι Επτά Βασικοί Άξονες της Ενεργειακής Πολιτικής

07-09-2019

Τους επτά βασικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο υπουργός, μιλώντας από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη συνδυασμού της ενεργειακής πολιτικής με την περιβαλλοντική προστασία, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μια μεταβατική ωστόσο περίοδο και πάνω σε μία σταθερή βάση, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η αγορά αερίου και να τερματιστεί η ενεργειακή απομόνωση των νησιών. Σε ό,τι αφορά, δε, τη διεθνή ενεργειακή διπλωματία της χώρας μας είπε πως «λαμβάνουμε υπόψη τις παραδοσιακές συμμαχίες μας, τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και δεν ξεχνάμε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας».

Πρόκληση ο στόχος για μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050

Απαριθμώντας αναλυτικότερα τα βασικά σημεία της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μια βασική, όπως τόνισε, πρόκληση, τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Θα πρέπει να αλλάξουμε δραματικά το ενεργειακό μας μείγμα, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε και ιδιαίτερα για την Ελλάδα αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής μας σε εισαγόμενους υδρογονάνθρακες», που, όπως ανέφερε ο υπουργός, αντιστοιχούν στο 68% της πρωτογενούς προμήθειας ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως βασικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής είναι «να συγκεράσουμε το ενεργειακό μείγμα με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις», ενώ αναφέρθηκε και στο χάσμα που θα δημιουργηθεί από την αφαίρεση του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, το οποίο και θα πρέπει να καλυφθεί όχι μόνο από ΑΠΕ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά και από την αγορά φυσικού αερίου, που έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αναφέρθηκε στο αέριο ως «καύσιμο-γέφυρα», επισημαίνοντας πως η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να γίνει σε σταθερές βάσεις. «Η ανανεώσιμη ενέργεια συνεχίζει να υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη των παραδοσιακών καυσίμων για τη γεφύρωση του χάσματος γι αυτό και αναφέρομαι στο αέριο. Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν έχουμε δικό μας αέριο. Παρά την πρόσφατη πρόοδο στην υπεράκτια αναζήτηση (υδρογονανθράκων) από το 2011, απέχουμε αρκετά χρόνια από το να έχουμε μια κάποια σημαντική παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον τα επόμενα δέκα χρόνια θα προμηθευόμαστε το μεγαλύτερο ποσοστό του αερίου από το εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στη στρατηγική διαφοροποίησης των εισαγωγών που θα πρέπει, όπως είπε, να εστιάσει στην επέκταση τόσο των πηγών όσο και των διόδων, γεγονός που θα συμβάλλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια. «Η ολοκλήρωση του ΤΑΡ και του IGB, η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής, όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η πλήρης χρήση των δυνατοτήτων της Ρεβυθούσας, η προώθηση του IGI Poseidon, η εφαρμογή του East Med και η εδραίωση της συνεργασίας μας με παραδοσιακούς προμηθευτές ενέργειας περιγράφει μερικές από τις κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο ενεργειακές μας προτεραιότητες»,είπε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ για το μεγάλο έργο του ΤΑΡ τόνισε ότι «όλα προχωρούν βάσει σχεδίου» και υπάρχει σήμερα πολιτική συναίνεση στη χώρα γι’ αυτό το πρότζεκτ.

Στην τελική ευθεία η συμφωνία για τον IGB

Για τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και τον IGB, ο κ. Χατζηδάκης, αφού επισήμανε ότι είναι ένα έργο, το οποίο είχε ξεκινήσει ο ίδιος στη σύντομη θητεία του ως υπουργός Ενέργειας, πριν από μία δεκαετία (το 2009), σημείωσε ότι η διακυβερνητική συμφωνία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι σε θέση να υπογράψει τη συμφωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, είναι μια «πολύ χρήσιμη διακυβερνητική συμφωνία όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αλλά για ολόκληρη την περιοχή».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης, υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να τερματιστεί η ενεργειακή απομόνωση των νησιών, λέγοντας πως αυτή είναι μια σημαντική πρόκληση για το υπουργείο μας τα επόμενα χρόνια.

Έρχεται ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τα ηλεκτρικά οχήματα

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμα πως θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ υπογράμμισε τη στήριξή του στην προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε κέντρο περιφερειακής συνεργασίας των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή.

«Θα ετοιμάσουμε και θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τα ηλεκτρικά οχήματα που θα δώσει κίνητρα για την ένταξή τους στον στόλο οχημάτων που έχουμε ως χώρα, που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των συναδέλφων του από τα Βαλκάνια στο Ενεργειακό Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως αποτελεί «απόδειξη της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και απόδειξη ότι μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία προς όφελος των χωρών μας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με την πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, με την οποία συζήτησε τις προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας. «Η Ινδία είναι πολύ μεγάλη χώρα για να την αγνοήσει κανείς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και χαιρέτισε την πρωτοβουλία της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo να καλέσει την Ινδία ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Το Πρόβλημα με τη ΔΕΗ Ήταν Μεγαλύτερο Από Αυτό το Οποίο Φανταζόμασταν»

Για τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ μίλησε, νωρίτερα, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στο περίπτερο της εκπομπής «Τώρα ό, τι συμβαίνει» στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει οι καταναλωτές να μην παρασύρονται και να κοιτούν συνολικότερα. Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση δέχθηκε για τα παραπάνω μέτρα, καθώς ειδικά η μείωση 50% στην έκπτωση συνέπειας επηρεάζει εκείνους που ήταν τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και επιβαρύνονται με 2,2 ευρώ τον μήνα. «Το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο από αυτό το οποίο φανταζόμασταν», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης δικαιολογώντας την μείωση στην έκπτωση συνέπειας.

«Τώρα βάζουμε τις βάσεις και είναι μια πολιτική για την οποία καλούνται να σηκώσουν πλάτη όλοι. Θα καταργήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Είναι κάποιες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, όπου επί ΣΥΡΙΖΑ αναγκαζόταν να πουλά η ΔΕΗ κάτω του κόστους με αποτέλεσμα να χάνει προς όφελος των ανταγωνιστών της», ανέφερε ο υπουργός.

«Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, επειδή πάμε να σώσουμε την επιχείρηση που δουλεύουν είπαμε ότι θα πρέπει να χάσουν τα προνομιακά τιμολόγια που πληρώνουν, στα οποία οι εκπτώσεις  θα μειωθούν από το 75% στο 30%», σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγή: energia.gr

 

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή