ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ως ΑΣΦΑ θα λειτουργήσει η υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα – Και ο ΔΕΣΦΑ στο διαγωνισμό που σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ για Ιούνιο

12-03-2020

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν άφησε για να λυθεί στο μέλλον, αλλά καθόρισε ήδη, με τη σχετική ΚΥΑ, το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργεί η Υπόγεια Αποθήκη Αερίου στη Νότια Καβάλα. Το καθεστώς αυτό θα είναι του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ).

Το επόμενο βήμα είναι πλέον η εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους του έργου που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της ΡΑΕ, η οποία ωστόσο θα έρθει σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να λάβει βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, για να γίνει η μελέτη σε πολύ βραχύ διάστημα.

Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ θα αρχίσει την προετοιμασία για το διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να ανατεθεί σε παραχωρησιούχο η χρήση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπόγειου κοιτάσματος «Ν. Καβάλας» για χρονικό διάστημα μέχρι πενήντα έτη από την αδειοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ΤΑΙΠΕΔ «βλέπει» ως πιθανότερο χρόνο προκήρυξης του διαγωνισμού τον Ιούνιο. Στο διαγωνισμό, πέραν των ιδιωτών υποψήφιων επενδυτών, θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει επί ίσοις όροις ο ΔΕΣΦΑ, αλλά και οι μέτοχοί του. Ακόμα όμως και αν κερδίσει το διαγωνισμό ο ΔΕΣΦΑ, το έργο θα λειτουργήσει ως ΑΣΦΑ.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, η ΡΑΕ έχει την υποχρέωση μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, να εκδώσει απόφαση με την οποία θα καθορίζει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της Υπόγειας Αποθήκης, οι οποίες θα αναφέρονται στη διάρκεια της ρυθμιστικής περιόδου, στο μηχανισμό πιθανής ανάκτησης μέρους του απαιτούμενου εσόδου του έργου μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, στη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου, στη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσοστού τυχόν πρόσθετης απόδοσης (Premium WACC) κ.λπ.

Ωστόσο η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ δεν χρειάζεται να περιμένει την έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ. Μπορεί για παράδειγμα να ξεκινήσει η πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ.

Με την «σφιχτή» αυτή διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να καταφέρει το έργο να χρηματοδοτηθεί από το Connecting Europe Facility ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξασφάλιση των κεφαλαίων αυτών, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιους αναλυτές, αποτελούν όρο βιωσιμότητας για την ίδια την επένδυση.

Για να εξασφαλισθούν όμως αυτοί οι πόροι πρέπει να έχει προλάβει να υποβληθεί το σχετικό αίτημα μέσα στο 2020, οπότε και "μοιράζεται" ο κύριος όγκος των κονδυλίων του προγράμματος.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πρέπει το αργότερο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να υπάρχει ανάδοχος στο διαγωνισμό, καθώς είναι δική του ευθύνη να υποβάλλει το αίτημα χρηματοδότησης στην Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι την κοινή απόφαση (ΚΥΑ) υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς.

Το έργο της υπόγειας αποθήκης στο εξαντλημένο κοίτασμα αερίου της Νότιας Καβάλας, είναι σχεδιασμένο ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας και τον πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής και επανεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για απαραίτητη ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα βελτιώσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου προς όφελος του τελικού καταναλωτή. 

Το έργο θα υλοποιηθεί εντός δεσμευτικής κατασκευαστικής περιόδου και θα λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για τη δημόσια ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία και τη ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπρόσθετα, η ΚΥΑ ορίζει σαφώς ότι ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς: «Με την απόφαση αυτή, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο διεθνής διαγωνισμός για την ΥΑΦΑ Καβάλας, ένα σημαντικό έργο ενεργειακής υποδομής το οποίο είχε «παγώσει» επί σειρά ετών. Προχωράμε γρήγορα με διαφάνεια και με γνώμονα την ισότιμη μεταχείριση όλων των ενδιαφερόμενων μερών».

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή