ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πήρε άδεια παραγωγής η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για τη μονάδα αερίου – Προβληματισμός στους επενδυτές μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι όροι

17-12-2019

Το πράσινο φως έλαβε από τη ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, παίρνοντας την προηγούμενη εβδομάδα άδεια παραγωγής για μονάδα ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 566 MW, στη Θίσβη της Βοιωτίας.

Απόφαση της εταιρείας είναι να προχωρήσει κανονικά την περαιτέρω διαδικασία αδειοδότησης (η οποία χρειάζεται ούτως ή άλλως χρόνο) και να αφήνει για αργότερα τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγαλο βαθμό από το πότε και πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Παράγοντες που θα επηρεάσουν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης είναι για παράδειγμα το πως θα καταλήξει η υπόθεση της αντιστάθμισης ρύπων για τη βιομηχανία (υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες), το θέμα του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύoς (και συνεπώς τα ΑΔΙ που θα δικαιούνται οι μονάδες αερίου), ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής του target model (και συγκεκριμένα αν θα υπάρχουν δεσμεύσεις και ποιές στη σύναψη διμερών συμβολαίων) κ.λπ.

Και η ΔΕΗ

Είναι αξιοσημείωτο ότι αντίστοιχους προβληματισμούς διατύπωσε χθες ο κ. Στάσσης όσον αφορά το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΔΕΗ, μόνη ή εν συνεργασία, στην κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου. «Στο συνολικό ενεργειακό μίγμα της χώρας» είπε ο κ. Στάσσης, «χωράνε μια ή δυο μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες όμως θα χρειαστούν οικονομική στήριξη. Αυτή τη στιγμή το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο. Όλοι περιμένουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ΔΕΗ δεν περιλαμβάνει σήμερα στο σχεδιασμό της κατασκευή μονάδας αερίου, αλλά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτες, εάν κριθεί αργότερα ότι έχει κάτι τέτοιο ενδιαφέρον».

Προβληματισμοί

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι άλλες εταιρείες που έχουν πάρει άδεια παραγωγής έχουν τους ίδιους προβληματισμούς, καθώς δεν έχουν πειστεί ότι οι μονάδες θα είναι κερδοφόρες σε ορίζοντα 20ετούς λειτουργίας, δεδομένης της μεγάλης και ταχείας ένταξης ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα. "Σύμφωνοι, το αέριο θα είναι καύσιμο γέφυρα και για τη δεκαετία του 2020 μονάδες αερίου θα είναι κερδοφόρες. Θα είναι όμως και τη δεκαετία του 2030;" διατυπώνεται χαρακτηριστικά η διερώτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέραν της Μυτιληναίος που εγκαινίασε τη μονάδα στα Άσπρα Σπίτια, ουδείς άλλος από εκείνους που έχουν άδεια παραγωγής για μονάδες αερίου έχει λάβει οριστική επιχειρηματική απόφαση για να προχωρήσει στην κατασκευή.

Αξίζει πάντως να ληφθεί υπόψη ότι η μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ καταδεικνύει ότι για την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας με ρεύμα, με δεδομένη τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, θα χρειαστούν νέοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 2.400 MW με 2.800 MW. Δηλαδή τρεις μονάδες φυσικού αερίου ισχύος περί τα 800 MW, ή διαφορετικά ο συνδυασμός δύο μονάδων των 800 MW και δύο των 600 MW.

Αντίστοιχα το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι έως το 2030 θα έχουν εγκατασταθεί ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες τουλάχιστον 2.000 MW από φυσικό αέριο.

Κοιτάζει και ΑΠΕ

Σε κάθε περίπτωση η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, προχωράει την αδειοδοτική διαδικασία για τη μονάδα στη Θίσβη, από την άλλη πλευρά όμως δεν επικεντρώνεται μόνο σε αυτήν την επιλογή.

Η μείωση του κόστους εγκατάστασης και του εξοπλισμού μονάδων ΑΠΕ έχει μπει στο μικροσκόπιο των εξειδικευμένων στελεχών της. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να εξετάζει λύσεις ακόμη και για την εξαγορά εγκατεστημένων μονάδων παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ αλλά και ενδεχομένως και την ανάπτυξη δικών της έργων.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αφορά μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου με στρόβιλο κατηγορίας Η, υψηλής θερμικής απόδοσης που θα εγκατασταθεί στη βιομηχανική περιοχή της Θίσβης, όπου η μητρική εταιρεία συμμετοχών διαθέτει και άλλα εργοστάσια ενώ πλησίον βρίσκεται και το εργοστάσιο της Elpedison. Υπενθυμίζεται ότι η μητρική εταιρεία συμμετοχών είχε μικρό μερίδιο στην Elpedison από την οποία αποχώρησε.

Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τη διαστασιολόγηση της μονάδας από τη συνολική ισχύ ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μπορεί να καλύψει πάνω από το 50% της ισχύος της μονάδας, περίπου 300MW ενώ το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί από άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως πχ τσιμεντοβιομηχανίες. Άλλωστε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συμμετέχει ενεργά και συνεργάζεται προωθώντας τα συμφέροντα της ενεργοβόρου βιομηχανίας στο συλλογικό όργανο εκπροσώπησης του κλάδου, την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας. 

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε συμμετάσχει και στο διαγωνισμό της λιγνιτικής αποεπένδυσης εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασιών, ωστόσο στην πορεία εκτίμησε ότι μια κίνηση στο διαγωνισμό δε θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του ομίλου. 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή